Завантаження ...
banner
banner

Хто контролюватиме діяльність комунальних підприємств Ніжина?

Річні звіти комунальних підприємств Ніжина вкотре поставили багато запитань. Особливо під удар потрапили найбільш прибуткові підприємства – ДКП «Комунальний ринок» та ДП «Критий ринок «Прогрес».


Річні звіти комунальних підприємств Ніжина вкотре поставили багато запитань. Особливо під удар потрапили найбільш прибуткові підприємства – ДКП «Комунальний ринок» та ДП «Критий ринок «Прогрес». І найбільше запитань було до першого з них. 

Дане підприємство займається організацією торгівлі на так званому «залізному» ринку, по вулиці Подвойського за воротами Комунального ринку, на маленькому ринку в районі "Сільмашу" і на сумнозвісному торгівельному майданчику по вулиці Орджонікідзе.

Після річного звіту щодо фінансової та господарської діяльності підприємств до них виникло більше запитань, ніж було отримано відповідей. Зокрема це і прибутковість підприємства, яка на думку багатьох занижена, і заробітної плати працівників, яка склала 55% усіх витрат, а це 2 мільйони 169 тисяч гривень (один лише юрист, який не входить до штату підприємства на ДКП «Комунальний ринок» отримав 115 тисяч гривень і на ДП «Критий ринок «Прогрес» - ще 96 тисяч), до самої організації торгівлі, адже  частина підприємців, які торгують на ринку, виступили проти його директора.
 
Ті хто все ж таки ставив запитання не зважаючи на небажання керівництва підприємств надавати інформацію про свою роботу, отримали нагадування своїх прав. Зокрема, депутат міської ради Костянтин Смалій у відповідь на звернення “Щодо надання інформації по фінансуво-господарській діяльності за 2015 рік ДКП “Комунальний ринок” отримав перелік своїх прав, як депутата міської ради та натяк на використання мандату у особистих корисливих цілях. 
 
Повний текст відповіді ДП “Комунальний ринок”:

 
Ця відповідь ставить під сумнів право громади Ніжина, якій за законодавством належить комунальне майно знати про його використання. Тому зважаючи на такий стан справ цілком очевидним кроком є встановлення контролю над діяльністю комунальних підприємств з боку громадськості. На даний час вже підготований проект рішення про створення Наглядової ради, яка буде контролювати діяльність комунальних підприємств міста. Згідно проекту до її складу мають увійти депутати міської ради, по одному від кожної депутатської фракції. Склад ради має оновлюватися щороку.

У повноваження Наглядової ради планується, що будуть входити: розгляд фінансових звітів підприємств за квартал, рік; 
аналіз дій керівника щодо управління підприємством; ініціатива по проведенню позачергових ревізій та аудиторських перевірок фінансово-господарської діяльності підприємства; аналіз результатів перевірок діяльності підприємства; внесення пропозицій з питань діяльності підприємства.

Члени наглядової ради отримають право заслуховувати звіти керівника з окремих питань діяльності підприємства; вимагати від директора підприємства позачергових звітів щодо діяльність підприємства; брати участь у нарадах, комісіях, засіданнях, переговорах, які проводяться на підприємстві; отримувати повну, достовірну та своєчасну інформацію, необхідну для виконання своїх функцій; залучати спеціалістів (економістів, юристів, фінансистів, аудиторів) до аналізу окремих питань діяльності підприємства; ініціювати внесення змін до статуту підприємства; рекомендувати міському голові звільнити директора підприємства в разі прийняття наглядовою радою рішення про невиконання або неналежне виконання трудових обов'язків чи умов контракту. 
 
Планується, що вже на наступне засідання міської ради, яке попередньомає відбутися 30 березня, буде подано проект рішення щодо затвердження Положення «Про наглядову  раду комунальних підприємств Ніжинської міської ради», хоча на офіційному сайті міськради його ще немає.


Нагадаємо, нещодавно зявилася петиція про "Проведення аудиторських перевірок ДКП "Комунальний ринок" і ДП "Критий ринок "Прогрес" та про оприлюднення інформації про використання цими підприємтсвами публічних коштів".

Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: