Завантаження ...
banner

Комісія районної ради рекомендує виділити 15 тисяч гривень на підтримку учасників АТО

25 березня 2016 року у великому залі міськвиконкому відбулося спільне засідання двох постійних комісій Ніжинської районної ради - постійної комісії з питань АПК, екології, земельних та майнових відносин і постійної комісії з гуманітарних питань, охорони здоров’я та соціального захисту населення.

25 березня 2016 року  у великому залі міськвиконкому відбулося спільне засідання двох постійних комісій Ніжинської районної ради - постійної комісії з питань АПК, екології, земельних та майнових відносин і постійної комісії з гуманітарних питань, охорони здоров’я та соціального захисту населення.
 
Участь у засіданні взяли голова Ніжинської районної ради Олег Бузун, заступник голови районної ради Наталія Березка, заступник голови райдержадміністрації з питань гуманітарної сфери, політико-правових та соціальних Оксана Мелашенко, депутат обласної ради Сергій Охонько, депутати районної ради, селищний та сільські голови територіальних громад, представники районних відділів та управлінь, ЗМІ.


У ході засідання голова районної ради Олег Бузун звернув увагу присутніх на важливість «Програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей в Ніжинському районі на 2015-2016 роки», яку було прийнято 30 жовтня 2015 року рішенням тридцять першої (позачергової) сесії шостого скликання з подальшим виділенням коштів на реалізацію заходів Програми, виходячи з реальних можливостей бюджету. На сьогодні програма вже діє, однак без відповідного фінансування.
 
Перед присутніми виступили головний лікар Ніжинської ЦРЛ Юрій Солодько, заступник голови РДА, депутат районної ради Оксана Мелашенко, начальник відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення управління соціального захисту населення РДА Ніна Козій, які проінформували про реалізацію даної Програми.
 
Так, метою Програми є сприяння соціальній адаптації та повернення до повноцінного життя учасників антитерористичної операції та членів їх сімей шляхом надання інформаційно-правової, медичної, соціальної, психологічної допомоги, здійснення професійної підготовки (перепідготовки), надання оздоровчих послуг, впровадження ефективного механізму забезпечення їх всіма видами соціальних гарантій, передбачених чинним законодавством України.

Станом на 24 березня в Ніжинському районі 119 демобілізованих учасників АТО отримали статус учасника бойових дій та 3 мають статус інваліда війни, крім того є 5 родин загиблих учасників антитерористичної операції.
 

v


З початку проведення антитерористичної операції в районі здійснюється робота щодо всебічного соціального супроводу та ефективного вирішення проблемних питань учасників АТО, членів їх сімей та членів сімей загиблих військовослужбовців.

З метою організації надання психологічної допомоги військовослужбовцям, які повернулися із зони проведення АТО,  управлінням   соціального захисту населення та центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводились виїзні зустрічі з учасниками АТО разом з фахівцем психологом - волонтером.

Рішенням 26 позачергової сесії Ніжинської районної ради VІ скликання від 26.12.2014 року затверджена «Програма по відшкодуванню витрат організаціям-постачальникам за надані комунальні послуги учасникам антитерористичної операції членам їх сімей та членам сімей загиблих». Крім того 88 учасників антитерористичної операції користується пільгами на електро- та газопостачання, а 23 особи оформили пільгу готівкою на придбання твердого палива в зв’язку з тим, що будинки не газифіковані.
З метою поліпшення якості медико-реабілітаційних послуг та надання допомоги пораненим у ході антитерористичної операції, заходами Програми здійснюється активізація руху донорства серед жителів району.


Програма передбачає надання учасникам АТО та членам їх сімей комплексу соціальних послуг для сприяння працевлаштування за принципом "єдиного вікна" та організації видачі ваучерів з метою підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці.  

До обговорення долучились і представники Комісії по забезпеченню земельними ділянками учасників АТО м.Ніжина, які повідомили, що в місті є схожа програма, що передбачає безкоштовне лікування учасників АТО, фінансування якої складає 100 тисяч гривень.

Голова районної ради Олег Бузун відповів, що на направлення демобілізованих учасників АТО, жителів Ніжинського району, у яких виявлені порушення стану здоров'я, на стаціонарне обстеження та лікування у медичні заклади області та Ніжинського району, забезпечення їх транспортуванням (при необхідності) спецтранспортом було передбачено 50 тисяч гривень, однак враховуючи співвідношення кількості учасників АТО в місті й у районі на сьогодні необхідним є виділити хоча б 15 тисяч гривень.

Начальник фінансового управління РДА Світлана Алемша запевнила, що на даний момент фінансування Програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей в Ніжинському районі на 2015-2016 роки в розмірі 15 тисяч є реальним, у подальшому після перегляду бюджету за перше півріччя ймовірно буде можливість збільшити цю суму.


У ході активного обговорення даної пропозиції депутатами районної ради, головами територіальних громад було вирішено рекомендувати виділити 15 тисяч гривень на лікування учасників бойових дій на Сході та членів сімей загиблих. Крім того фінансування Програми планується спільно з сільськими радами, враховуючи подальшу компенсацію. Дану рекомендацію було підтримано більшістю депутатів постійної комісії з гуманітарних питань, охорони здоров’я та соціального захисту населення.

Тож реалізація Програми сприятиме медичній та соціальній адаптації, психологічній реабілітації, професійній підготовці та перепідготовці учасників АТО, а також соціальному захисту членів їх родин.
 
Вікторія Охріменко
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: