Завантаження ...
banner
banner

Ніжин і Прилуки можуть стати «розумними містами»

Інноваційний напрямок розвитку електронного урядування під назвою «Смарт-сіті» або «Розумне місто» планують запровадити цього року в Ніжині та Прилуках. Звісно, якщо отримають фінансову підтримку у рамках спільного проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ) у Чернігівській області


Інноваційний напрямок розвитку електронного урядування під назвою «Смарт-сіті» або «Розумне місто» планують запровадити цього року в Ніжині та Прилуках. Звісно, якщо отримають фінансову підтримку у рамках спільного проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ) у Чернігівській області.

Про це 19 квітня під час засідання обласної координаційної Ради МРГ повідомив спеціаліст з розвитку громад проекту Олександр Рябий.
За його словами, вже розроблено концепцію та «дорожну карту» «Смарт-сіті», а конкурсний відбір міст-учасників стартує 22-26 квітня.
 
«Міста заповнюють аплікаційну форму і подають нам до 15 травня. Потім ми компілюємо текст завдання і повертаємо їм на затвердження. Можу сказати, що електронні послуги – це не дуже важко. Є багато прикладів позитивного досвіду в Івано-Франківську та Львові. Донор хоче відчути, що до завершення цієї фази проекту громадяни онлайн можуть задовольнити свої потреби з домашнього комп’ютера або з іншого місця», - пояснив Олександр Рябий.
 
«Смарт-сіті» відкриває для мешканців міст нові можливості у різних сферах, таких зокрема, як телемедицина, додав він. Наприклад, у багатьох відпаде потреба бігати за довідками до поліклініки і вистоювати у чергах – одержати необхідне або спілкуватися з лікарем можна буде через Інтернет.
 
«Чи зможе долучитися Чернігів до «Смарт-сіті»?» – з таким запитанням звернувся до представника проекту перший заступник голови ОДА Леонід Сахневич. Відповідь була досить оригінальною: якщо Ніжин і Прилуки, як офіційні партнери проекту, захочуть реалізувати цей компонент разом із Черніговом, то (за наявності коштів) можуть прив’язати останній до себе, як субпартнера.
 
«Розумні міста» – це і показники сталого розвитку, яких Організація об’єднаних націй визначає 72, зауважив Олександр Рябий.
«Наше завдання – до кінця цієї фази проекту відповідати мінімум 40 з них, - розповів він. - Тому що вказані індикатори відображають комфорт проживання, створити який нам і потрібно. Мінімум автоматизації послуг – максимум комфорту. Виші, що є учасниками нашої мережі, зобов`язалися до 1 липня у містах-партнерах проекту, в області це Ніжин і Прилуки, розробити стратегію розвитку ОСББ у рамках концепції сталого розвитку. Ми відходимо від цеглин  та шифера оціночних орієнтацій і говоримо про комфорт  життя для кожного мешканця міст. Мета – самовизначення і відчуття себе причетним до міста, в якому хочеться жити».
 
Усього на «Смарт-сіті» донор виділяє близько 900 тисяч доларів.
«Цього має вистачити на мобільні додатки, програмне забезпечення і на все інше. Університети отримують гроші на розробку концепції. 1 жовтня ми підбиваємо підсумки проекту, робимо зріз і зрозуміємо, чи стало людям комфортніше жити», - уточнив Олександр Рябий.
 
Проект МРГ втілюється на Чернігівщині з 2008 року. Упродовж двох його фаз (до жовтня 2014 року) понад 50 тисяч чоловік покращили умови життя через відновлення 43 дитсадків та шкіл, 13 медпунктів, 8 місць доступу до якісної води тощо. Цього року, під час третьої фази, планують впровадити 9 мікропроектів у 8 районах та 2 містах.

svoboda.fm
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: