Завантаження ...
banner
banner

Гройсман почув Кодолу - доручив відновити подачу гарячої води

На пленарному засіданні Верховної Ради України 22 квітня було оголошено запит народного депутата України Олександра Кодола до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо вжиття комплексу заходів для відновлення постачання гарячої та холодної води до помешкань жителів Ніжина

Володимир Гройсман

На пленарному засіданні Верховної Ради України 22 квітня було оголошено запит народного депутата України Олександра Кодола до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо вжиття комплексу заходів для відновлення постачання гарячої та холодної води до помешкань жителів м. Ніжина.

Народний депутат відреагував на звернення представників громади Ніжина.

Олександр Кодола


Як зазначається в отриманому депутатом зверненні, така ситуація склалася через затримку з боку держави відшкодування пільг та субсидій комунальним підприємствам за надані послуги з водопостачання. Незважаючи на своєчасну оплату послуг населенням, утворилась заборгованість, зокрема, по ТОВ «НіжинТеплоМережі» - 8,2 млн.грн., КП «Ніжинське управління водопровідно - каналізаційного господарства» - 1,3 млн. грн.

Все це ускладнюється проблемою із відшкодуванням різниці між собівартістю наданих послуг і затвердженими тарифами по водопостачанню, водовідведенню, теплопостачанню.
 
Несвоєчасне відшкодування цих коштів з державного бюджету призводить до появи заборгованості за отриману електроенергію, податках, витрат у вигляді пені та штрафних санкцій.
 
Ще одним проявом негативних наслідків ситуації, що склалася, є повне відключення ТОВ «НіжинТеплоМережі» від електропостачання через борги за спожиту електроенергію. А при наявній заборгованості державного бюджету перед ТОВ «НіжинТеплоМережі» ці кошти не можна використати на погашення боргу.
 
Через це у Ніжині одночасно були відключені від електропостачання і потужності з підвищення тиску в системі холодного водопостачання, оскільки інженерна мережа була таким чином побудована в попередні періоди. В результаті багатоповерхові будинки у Ніжині від 5-го поверху і вище позбавленні холодного водопостачання.
 
Постачальник електроенергії ПАТ «Чернігівобленерго» зайняло категоричну позицію і відмовилось вирішити питання електропостачання, не зважаючи на те, що ці потужності не мають відношення до теплопостачання.
 
Наразі вживаються заходи по переключенню обладнання на КП «Ніжинське управління водопровідно - каналізаційного господарства». Проте, це займає час та значні фінансові витрати комунального підприємства.
 
Тож у своєму запиті народний депутат звернув увагу керівника Уряду на необхідність вжиття заходів, як щодо відновлення водопостачання у Ніжині, так і на вирішення проблем, які виникають в результаті реалізації діючого механізму відшкодування заборгованості державного боргу перед комунальними підприємствами. А також на необхідність внесення відповідних зміни до нормативних документів, щоб взаємовідносини державного бюджету і надавачів послуг були справедливими і не призводили до занепаду комунальних підприємств.
 
В п’ятницю 22 квітня Олександр Кодола під час години запитань до Уряду у Верховній Раді, особисто звернув увагу Володимира Гройсмана на проблему відновлення гарячого водопостачання, як у Ніжині, так і в Чернігові та інших містах України.
 
«В Чернігові, Ніжині Чернігівської області, як і в багатьох містах України, вже другий тиждень немає гарячої води. Причиною стала заборгованість за оплату газу теплогенеруючими підприємствами цих міст, хоча населення своєчасно сплачує свої рахунки. Згідно з вимогами діючого законодавства, підприємства, які мають заборгованість, не можуть отримати ліміт газу до розрахунку за попередні борги, окрім опалювального сезону. Для того, щоб НАК «Нафтогаз» подав ліміт газу саме на підігрів води, потрібна відповідна Постанова Кабінету Міністрів, яка дозволить йому це зробити. Тому прохання, врахувати це у своїй роботі, і нарешті запустити гарячу воду нашим громадянам», — зазначив депутат.
 
23 квітня на урядовому порталі Кабінету міністрів з’явилась інформація, що прем’єр-міністр України Володимир Гройсман дав доручення Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» терміново забезпечити енергетичними ресурсами подачу гарячої води в усіх населених пунктах України з централізованим водопостачанням.
 
Крім того, Володимир Гройсман доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, а також обласним державним адміністраціям забезпечити контроль відновлення тепловодопостачання на місцях.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: