Завантаження ...
banner
banner

Зміни в процедурі призначення житлових субсидій

Відео.
Ціни ростуть, комуналку більшості українських родин сплачувати самостійно важко. Про зміни та інновації в отриманні субсидії розповів директор департаменту соцзахисту населення Чернігівської ОДА

Субсидія

Ціни ростуть, комуналку середньостатистичній українській родині потягнути самостійно важко. Вихід – субсидія від держави. Кількість отримувачів субсидій на житлово-комунальні послуги ще торік зросла в шість разів, з 505 тисяч домогосподарств компенсацію отримували 209 тисяч. 

В цьому році цифра більша – 225 тисяч, а буде ще більшою – газ вже здорожчав.

Якщо ви отримували субсидію протягом минулого опалювального сезону, зверніть увагу – її вам перерахують автоматично, додатково звертатися до управлінь соцзахисту не потрібно.
 
Для тих же, хто лише зараз зважується на цей крок, запроваджено новий сервіс – електронна форма подання заяви та декларації. Це одна з заявлених державою новацій. З травня субсидії надаються за удосконаленим механізмом. Тепер доведеться вибирати: пільги чи субсидія. При розрахунку в вартість послуг пільги враховувати не будуть.
 
Олег Русін, директор департаменту соціального захисту населення: «Людина могла раніше отримувати пільги, якщо вони не перекривали повністю суми сплати за житлово-комунальні послуги обов’язкового платежу, тоді людині донараховувалася ще й субсидія. На сьогоднішній день людині треба обрати єдиний механізм – чи пільга, чи субсидія».
 
Актуально для ОСББ – субсидія відтепер може нараховуватися на послугу управління будинком.
 
Якщо ж ви живете в орендованій квартирі, то на вас також очікують зміни. Плата за житлово-комунальні послуги нараховуватиметься на кількість проживаючих, а не зареєстрованих осіб.
 
Щодо залишків по субсидіях на житлово-комунальні послуги, а вони є у багатьох – була тепла зима та перерахунки спожитого, то урядом визначено окремий порядок заліку невикористаних сум.
 
На сьогоднішній день урядом врегульоване дане питання і фактично залишається на особовому рахунку споживача сума. Якщо в разі опалення здійснюється за рахунок газу, то в еквіваленті 100 кубів. Якщо опалення здійснюється за рахунок електричних котлів, то сума залишається на рахунку споживача в еквіваленті 150 кВт. Всі інші суми підіймаються до державного бюджету. При централізованому опаленні залишки по сумам повністю підіймаються до державного бюджету.
 
Зміни торкнулися і термінів подачі заяв. Субсидія на житлово-комунальні послуги надається тепер з місяця звернення і до закінчення опалювального періоду. Субсидія на придбання твердого палива та скрапленого газу відтепер призначається після особистого звернення до управління соцзахисту.
 
Звертаємо увагу й на те, що в цьому році посилено контроль за наданням субсидій. Тобто надання послуг може бути припинено, якщо соціальний інспектор в ході перевірки матеріально-побутових умов виявить порушення законодавства.
 
На сьогоднішній день саме і передбачено механізм перевірки соціальними працівниками умов проживання даної особи, і за результатами обстеження відповідними фахівцями буде прийматись рішення про призупинення надання житлової субсидії.

Відомості про те, що суди відбирають субсидію у тих громадян, які володіють декількома квартирами та будинками, є абсолютним міфом, зазначають соцпрацівники. Так було до травня 2015 року. В той же час було знято й обмеження для безробітних громадян або студентів. А з травня 2016-го для розрахунку субсидій таких осіб почали враховувати умовний дохід у розмірі двох прожиткових мінімумів, а це 2900 на сьогодні.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: