Завантаження ...
banner
banner

«Чернігівгаз» пояснює застосування норм споживання природного газу

В квитанціях за газ, які споживачі що не мають лічильників, отримають в червні, вказано перерахунок вартості блакитно палива, спожитого з 1 лютого по 31 травня із застосуванням всіх законодавчих нововведень

Чернігівгаз


В квитанціях за газ, які споживачі, що не мають лічильників, отримають в червні, вказано перерахунок вартості блакитно палива, спожитого з 1 лютого по 31 травня із застосуванням всіх законодавчих нововведень. Також в них суто інформаційно вказана сума до сплати за період з 6 травня 2015 року по 31 січня 2016 року.

В квітні-травні було прийнято велику кількість законодавчих актів щодо норм споживання газу без лічильників. До того ж відсутність з боку державних установ чітких інструкцій щодо донарахувань обсягів спожитого газу за 9-місячний період ускладнило газовим компаніям практичне застосування судового рішення, що наприкінці січня визнало Постанову КМУ № 273 від 29.04.2015 року незаконною і такою що втратила дію з моменту її прийняття.
 
«Йдеться про те, що будь яке судове рішення, яке набрало законної сили, повинно обов’язково виконуватися. І газова компанія не могла просто його проігнорувати, адже це означало б заниження фактичного обсягу споживання газу і, відповідно, спотворення бухгалтерського обліку та заниження податкових зобов’язань. Все це несе ознаки злочинів, передбачених статтями Кримінального кодексу, таких як: ухилення від сплати податків, самоуправство та службова недбалість. Тому ми були зобов`язані нарахувати споживачам ці суми», - зазначила голова правління ПАТ «Чернігівгаз» Алла Ярова.
 
В червневій квитанції споживачі газу побачать донараховані суми, адже з платіжної системи прибрати їх поки що неможливо. Вони не будуть враховуватися в загальну суму до сплати, а стоятимуть в окремому полі. У разі несплати цих коштів постачальник газу зі спецобов’язками ТОВ «Чернігівгаз Збут» утримуватиметься від будь яких штрафних санкцій до тих пір, поки не отримає по цій ситуації конкретних роз’яснень від відповідних інстанцій.

Окрім цього, з 1 лютого 2016 р., як вимагає Постанова КМУ № 316 від 27.04.2016 р., буде здійснений перерахунок за нормами споживання 4,4 куб.м газу за наявності плити та гарячої води, 7,1 куб.м – з плитою і відсутнім гарячим водопостачанням і 14 кубометрів – з плитою та водонагрівачем.

Нагадаємо, що відповідно до рішення Вищого Адмінсуду України від 28 січня 2016 р. № 826/16447/15, К800/49436/15, Постанова КМУ № 237 (яка встановлювала норми 3 куб.м,4,5 куб.м,9 куб.м) була визнана судом незаконною і недійсною з дня її прийняття. ПАТ «Чернігівгаз» на виконання рішення суду здійснив перерахунок обсягів споживання відповідно до попередніх норм споживання в редакції Постанови № 619, тобто 6 куб. м, 9 куб. м та 18 куб.м. Таким чином, перерахунок було здійснено за весь період неправомірного застосування Постанови КМУ № 237 – тобто з 6 травня 2015 по 31 січня 2016 року.
 
Спірна постанова приймалася без належного фінансово-економічного обґрунтування, без аналізу показників фактичного споживання газу та з грубим порушенням норм Закону «Про засади державної регуляторної політики». До того ж документ не був ані опублікований, ані в будь-який спосіб оприлюднений до моменту його прийняття.
 
Регіональна газова компанія "ЧЕРНІГІВГАЗ"
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: