Завантаження ...
banner
banner

Почали з п’яної бійки, закінчили стріляниною з ГРАДів і танків

Скандальні та водночас масштабні й унікальні для України навчання військових резервістів тривають у Гончарівському на базі І окремої танкової бригади. Військові називають їх першими подібними за часи Незалежності

Скандальні та водночас масштабні й унікальні для України навчання військових резервістів тривають у Гончарівському на базі І окремої танкової бригади.

Військові називають їх першими подібними за часи Незалежності.
 
Для цивільних вони запам’яталися п’яною бійкою резервістів під парканом військової частини. Інцидент набув такого розголосу, що дійшов аж до Президента України.
 
Показати «правильні» збори й запросили журналістів чи не усіх центральних телеканалів військові. У цей день на Гончарівському полігоні проводили бригадні навчання, до яких долучили резервістів та контрактників.
 
Серед перших, головним чином ветерани війни на Донбасі від 1-ї до 4-ї хвилі мобілізації. Дехто із резервістів лише півтора місяці тому повернувся зі Сходу.
Всі вони – так званий оперативний резерв, бійці, які у випадку повномасштабної агресії Росії першими стануть на захист Батьківщини. Кажуть, на навчаннях не важко. Для них – це зайва нагода зустрітися із бойовими побратимами.  Більшість мають солідний бойовий досвід, а тому із поставленими завданнями вправляються на «відмінно».
 
Це підтверджують і командири навчань. За їх словами, від зборів відсіяли ледь не всіх «аватарів», які влаштовували безлади у Гончарівському і від яких страждали місцеві. До речі, за це вони, скоріше за все, не отримають щорічної компенсації з бюджету у понад 2 тисячі гривень.
 
Голова ж облдержадміністрації Валерій Куліч зазначив: це перша спроба проведення таких масштабних зборів, а затримки із оформленням документів, через яких понад тисячу людей залишилися без нагляду, пов’язані із тим, що військові визначали військово-облікову спеціальність кожного резервіста. Це робилось для того, що на навчаннях кухар не став водієм танку і навпаки.
 
Повз навчання «пролетіли» і майже 700 чоловік, головно стрільців, які, приїхавши, до Гончарівського, виявилися «непотрібними». За словами Командувача військ оперативного командування «Північ» генерал-майора Олександра Локоти, ця ситуація нормальна.
 
Адже, по-перше, на всіх 1800 призваних на збори резервістів банально не вистачило б грошей. По-друге, викликати резервістів на один день, для того, щоб пересвідчитись у їх прибутті до частини – теж елемент навчань.
 
Стосовно, власне, бойової частини зборів, то на полігоні розігрувалась битва за наступною легендою:  умовний супротивник «Схід» - прототип російсько-терористичної армії, наступає на позиції нашого угрупування «Південь». «Східні порушили Мінські угоди і почали просуватися углиб території. Південні зупинили супротивника, а потім почали наступ з метою знищення угрупування» - розповідає генерал-майор Олександр Локота.
 
За його словами, на бригадних навчаннях із резервістами використовували найрізноманітніший арсенал зброї: танки, ГРАДи, тунгуски, ПЗРК. Нестачі у боєприпасах не було.
До навчань підключили й армійську авіацію: гелікоптери забирали поранених з поля бою.
 
Як сказав Олександр Локота, проведення таких масштабних бригадних навчань дає неоціненний досвід на майбутнє. Резервісти не забувають як тримати у руках зброю, професійні військові на власних помилках вчаться організовувати подібні збори.
 
Це не останні масштабні військові навчання на Чернігівщині цього літа. Наступного місяця в області розпочнуться збори територіальної оборони.



















newvv.net

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: