Завантаження ...
banner
banner

В Острі купатись все-таки можна

Сьогодні по деяких ФМ радіостанціях у випусках щогодинних новин прозвучала фраза, що в Острі купатися заборонено. Враховуючи, таку голослівну заяву та актуальність теми, ми спробували розібратися, з тим, що сталося насправді, і головне, чи можна купатися в Острі

Сьогодні по деяких ФМ радіостанціях у випусках щогодинних новин прозвучала фраза, що в Острі купатися заборонено. Враховуючи, таку голослівну заяву та актуальність теми, ми спробували розібратися, з тим, що сталося насправді, і головне, чи можна купатися в Острі.

Почнемо з повідомлення санепідемстанції, що з’явилось нещодавно

В повідомленні вказано:
 
Ніжинський міськрайонний відділ ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» повідомляє, що згідно результатів лабораторних досліджень, якість води з р.Остер, яка була відібрана 30.06.2016 р., не відповідає вимогам СанПіН ("Санитарные правила и нормы охраны  поверхностных вод от загрязнения")  №46.30-88 «Охрана поверхностных вод от загрязнения» за вмістом заліза (концентрація становить 1,48 мг/дм³ при нормі 0,3 мг/дм³), аміаку (концентрація становить 2,15 мг/дм³ при нормі 2,0 мг/дм³), зваженим речовинам (концентрація становить 3,6 мг/дм³ при нормі 0,75 мг/дм³) та кольоровості.
 
Вказані перевищення можливі за рахунок природного вмісту та спекотної погоди, яка була під час відбору проб. Специфічні речовини, характерні для місцевих умов (відходи промислових підприємств м.Ніжина, речовини, що можуть потрапляти у р.Остер під час ведення домашнього господарства) в ході досліджень виявлені в концентраціях, що не перевищують нормативних.
 
Бачимо, що інформації про забруднення Остра викидами хімічних речовин,  не підтвердилась. І жодного слова про заборону купання немає
 
То чому ж по радіо прозвучала фраза «в Острі купатися заборонено»?
 
Скоріше за все тут іде мова про Козелецький район, де ситуація з забрудненням ріки дійсно складна, там гине риба, і місцеві жителі жаліються на нестерпний запах води. Там якраз могли заборонити купатися в річці. Власне, Козелецький районі став об’єктом уваги обласних та загальноукраїнських ЗМІ
 
І на завершення, щоб упевнитися ми звернулися до відділу з питань надзвичайних ситуацій міськвиконкому. Там нас запевнили, що ніякої заборони на купання в Острі немає, і що інформація від Санепідемстанції про стан ріки відповідає дійсності.
 
А стосовно Козелецького району ми знайшли пояснення від управління водного господарства:
 
Відповідно до результатів перевірки та проведеного інструментально-лабораторного контролю, враховуючи протікання природних процесів, а саме попереднє тривале проходження зливових дощів, відбулося підвищення рівня ґрунтових та поверхневих вод. Зазначаючи те, що річка протікає серед заболоченої місцевості разом з атмосферними опадами по рельєфу місцевості до річки потрапляє болотна вода з рештками рослинного детриту та надходять дощові змиви з сільськогосподарських угідь, що характеризується низьким вмістом розчиненого кисню та підвищеними концентраціями по фосфатній та азотній групах. 
 
Ситуація ускладнюється процесами «цвітіння та розвитком синьо-зелених водоростей, при відмиранні яких виникає кисневий дефіцит та виділяються токсини.
 
"Щодо появи на поверхні води плям рудого кольору, відмерлих решток субстрату, то вони носять природний характер і повторюються періодично з настанням теплого періоду. Їх причиною є розвиток та інтенсивний фотосинтез нитчастих водоростей, особливо у прибережній зоні чи мілководних затоках. Це явище має назву «пінистий детрит» і є частиною процесів самоочищення водойми.
 
Значне підвищення температури навколишнього середовища спричинило підвищення температури води в водоймах, в «застійних» місцях температура води піднімалася вище позначки 30 °С, що на фоні низького вмісту кисню викликало інтенсивні процеси гниття. Вищезазначені фактори посприяли виникненню заморних явищ з подальшою загибеллю живих водних ресурсів."
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: