Завантаження ...
banner
banner

У проблемах річки Остер винні природні катаклізми і зарадити тут нічим, – екологи

Чому в Острі гине риба та які наслідки це матиме для решти водойм Чернігівщини? Саме цим питанням була присвячена сьогоднішня, 8 липня, прес-конференція у Чернігові представників усіх природоохоронних відомств області


Чому в Острі гине риба та які наслідки це матиме для решти водойм Чернігівщини? Саме цим питанням була присвячена сьогоднішня, 8 липня, прес-конференція у Чернігові представників усіх природоохоронних відомств області.

В основному трагедія в Острі сталася через природні катаклізми: значні дощі, високу спеку, урегульованість самої річки та болота. Всі ці фактори разом і  спричинили мор риби в річці. За словами головного державного інспектора з охорони навколишнього середовища області, начальника Державної екологічної інспекції в регіоні Леоніда Бурковського, протяжність річки Остер майже 200 кілометрів і вище по течії вода вже почала очищатися, нині найбільш складна ситуація в Козелецькому районі:

«Єдине, чим ми можемо зарадити в цій ситуації – це продовжити вилов дохлої риби та чекати поки річка само очиститься, як це відбувається вище по течії. Єдине, що можу зауважити небезпеки для річки Десна немає», - зазначив Леонід Бурковський.


Однак за словами Козелецького селищного голови Валентина Бригинця, ситуація насправді гірша, ніж про неї говорять екологи. Адже нині Козелець перетворився на свого роду відстійник всіх нечистот, які потрапляли в ріку:

«Жителі Козельця налаштовані досить радикально, адже бачити як гине риба і сама ріка та потерпати від постійного смороду уже немає сил. У нас тут ніби якийсь відстійник. Люди готові виходити на протести», - наголосив він.
 
Однак доказів зливу відходів до водойми немає, є лише відхилення у санітарно-хімічних показниках. Щодо конкретних дій по врятуванню річки, екологи розводять руками, адже при будь-якому втручанні можна лише нашкодити.

«Прогнозовано, ситуація стане кращою можливо за два тижні і то не факт», - зауважив Леонід Бурковський.

val.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: