Завантаження ...
banner
banner

Анатолій Прокопець: для ефективної роботи парку потрібна співпраця

Нещодавно на сайті місцевих петицій з'явилася пропозиція створити новий дитячий майданчик у парку Шевченка. Враховуючи актуальність теми, ми поспілкувались із Анатолієм Прокопцем – директором парку

Парк Шевченка


Нещодавно на сайті місцевих петицій з'явилася пропозиція створити новий дитячий майданчик у парку Шевченка. Враховуючи актуальність теми,  ми поспілкувались із Анатолієм Прокопцем – директором парку.

Трохи історії.
Парк Шевченка закладався 110 років тому. За рішенням міської думи 1895 року 3,5 десятини землі були засаджені кленами, каштанами, грабами, ясенами й тополями, територію парку було огороджено і названо Миколаївським.

У 1906 році на території парку спорудили приміщення Ніжинського літнього театру, де гастролювали Марія Заньковецька, Микола Садовський, Панас Саксаганський та ін. У 1921 році Київська вулиця, по якій 17 травня 1861 року проходив останній шлях Великого Кобзаря, була названа на честь Тараса Шевченка. Тоді ж змінив свою назву і Миколаївський парк.

– Розкажіть про особливості роботи парку. Чи є у вас нові атракціони?

– Парк Шевченка — загальнодоступне місце відкритого типу, який ми орендуємо частинами (будівлі, земельні ділянки). Решту території регулярно прибираємо та обслуговуємо. На це все катастрофічно не вистачає коштів та плідної співпраці.
 
Більшість атракціонів парку (а таких близько двадцяти) є сучасними. Територію парку регулярно скошують, постійно дбають про нього, освітлюють.
 
Нещодавно з'явилися нові атракціони та сервіс, що відразу привернули до себе увагу місцевих жителів, набули популярності: скалодром, мотузковий парк, гончарний круг, лучний тир. Крім цього, кожен бажаючий може скористатися розписом хною.

Передбачена вільна зона Wi-Fi.
 
Мотузковий парк має три дорослі та одну дитячу доріжку різних рівнів складності, що закінчується тарзанкою. При цьому, такий атракціон є надзвичайно корисним та абсолютно безпечним, адже людина, одягаючи знаряддя, при собі має достатнє обладнання для страхування.
 
За гончарним кругом сидить майстер та людина, яка вчиться. Разом вони займаються творчим процесом, виліплюють майбутнє творіння, яке може стати витвором мистецтва.
 
Безкоштовно працює тенісний корт, футбольний майданчик.
 
Створений проект розвитку парку, де кожен бажаючий може взяти участь в обговоренні. Враховуються будь-які пропозиції та бачення ніжинців. Так, наприклад, актуальним є питання - яким повинен бути парк: історичний чи сучасний?
 
У повну силу парк працює у сонячні вихідні дні та свята. За кожним атракціоном закріплено по одній людині. Нам активно допомагають волонтери: і фінансовою підтримкою, і пропонуючи нові ідеї, й організовуючи заходи, зокрема допомагає волонтер Антон.
 
– Які заходи ви влаштовували останнім часом?
 
– Ми плідно співпрацюємо з містом, влаштовуємо різноманітні заходи та свята.

«Останнє, що в нас було — фаєр - шоу. Близько 20 чоловік приїхало з Києва та Чернігова. Також організовували «Творчу весну», проведенням якого дуже задоволені.
 
– Які головні проблеми парку?

– Основною проблемою є відсутність взаєморозуміння й плідної співпраці з боку депутатського корпусу.

У нас було бажання знести застарілі приміщення, а на їхньому місці збудувати більш нові та сучасні. Але депутати з партії «Самопоміч» вважають, що це буде наша приватна власність. Але це все ж таки їхня точка зору, яка має право на існування.  Я вважаю, що різниці, чия це власність, немає, адже для ніжинців було б на краще щось змінити, побудувати нове та сучасне. Це дрібниці, які заважають плідній співпраці.
 
 Зараз ми почали будувати фонтан, зробили алею, відремонтували приміщення, організували сюди водовідведення, водо- та газопостачання, електроенергію. Багато чого зроблено, причому, за свої кошти.
 
Антон (волонтер):

– Є проблема, за яку надзвичайно соромно «за своїх же». Деякі ніжинці займаються мародерством, причому випадків такого злочину є предостатньо.
 
Злочинці, бо по іншому таких не можна назвати, (адже вкладаються великі сили та кошти) ламають необхідне знаряддя, займаються крадіжками та вандалізмом, не дбаючи про відпочинок інших громадян.
 
Також чимало ніжинців вживають спиртні напої в парку на очах у містян та дітей, залишають після себе сміття, топчуть газони. Така позиція є неприпустимою, тому ми закликаємо жителів міста бути порядними, чемними, відповідальними, поважати один одного та зважати на права інших та власні обов'язки перед державою.

– Якими є плани на майбутнє?

Антон:

– Керівництво парку та волонтери хочуть створити арт-зону, де враховуватимуться ескізи пересічних громадян, їхні пропозиції. Кожен зможе створювати щось цікаве, майструвати, фантазувати, творити.
 
Також є ідея створити місце для закоханих, де можна буде чіпляти замочки із написаною там половинкою, побажаннями на майбутнє. Крім цього, у парк хочуть перенести сцену, де можна буде влаштовувати свята та організовувати концертну програму. Хочемо створити кіно на свіжому повітрі, влаштувати Богатирські ігри, де спортсмени показуватимуть свою силу, спритність та витривалість, проводитимуться чемпіонати.
 
Є ідея створити буккросинг, де кожен бажаючий може залишити улюблену книгу іншим для прочитання, гарно провести час та відпочити.
 
Є багато нових цікавих ідей, на яких катастрофічно не вистачає матеріальної підтримки, взаємодопомоги, співпраці з боку влади. До того ж, є загроза, що нововведення викличуть нову хвилю мародерства серед жителів міста. Ці проблеми треба вирішувати, а починати краще з самих себе.

Парк Шевченка

Парк Шевченка

Парк Шевченка

Парк Шевченка

Парк Шевченка

Парк Шевченка

Парк Шевченка

Парк Шевченка


Підготувала Юлія Солдатенко

По темі: Чи з'явиться новий дитячий майданчик у парку Шевченка?

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: