Завантаження ...
banner
banner

Уродженець Ніжина опинився в центрі мовного скандалу

Уродженець Ніжина Андрій Кокотюха, який сьогодні є одним з найуспішніших письменників України, написав сценарій для нового серіалу. У відповідь почув масу претензій

Андрій Кокотюха

Андрій Кокотюха, крайній зліва на зйомках серіалу "Потрійний захист"

Уродженець Ніжина Андрій Кокотюха, який сьогодні є одним з найуспішніших письменників України, написав сценарій для нового серіалу. У відповідь почув масу претензій.
 
Напередодні відомий український мовознавець, кандидат філологічних наук і викладач Колумбійського і Єльського університетів (США) Юрій Шевчук висловився з приводу допрем'єрного показу 1-ї серії нового телесеріалу виробництва ТРК «Україна» - «Потрійний захист».
 
За його словами, крім назви і титрів в новому телепродукт нічого українського немає. Зате є герої з російськими прізвищами -  -«Воропаєви, Єгорови, Фофудьины і далі», які спілкуються на російській мові.
 
- Як треба ненавидіти українське й Україну, зоб знімати і показувати такий путиноїдний продукт під вивіскою українського серіалу?– обурився учений.
 
- Це і є та цивілізаційна війна, яку ведуть проти України росіяни руками самих українських громадян під прикриттям нового «патріотизму», - резюмував він
 
Сам автор сценарію серіалу - Андрій Кокотюха - в коментарях назвав філолога ідіотом, зазначив, що прізвище головного героя Воропай, а не Воропаєв і запевнив, що серіал - про пригоди українців в Україні і ні про яке «руський мир» мови не йде.

- Я прошу надати докази того, що серіал – історія, створена на замовлення ФСБ. І що громадяни України, які задіяні в фільмі – агенти Кремля. Прошу сказати, навівши докази, де і коли і 16 серіях серіалу кличуть Путіна. І чи є там десь інша валюта, крім гривень. Або машини з кацапськими номерами.

Маєте якісь докази антиукраїнської діяльності - несіть у СБУ. Заявляйте на мене. Хай СБУ шукає склад злочину і факти державної зради, - написав Кокотюха.
 
Крім того, що в сценарії і серіалі українці спілкуються виняткового російською мовою, письменника звинуватили і в самому факті роботи для телеканалу олігарха Ріната Ахметова, який часто звинувачують в проросійській позиції.
 
Пізніше Андрій Кокотюха окремим постом в Фейсбук прокоментував ситуацію і підкреслив свою проукраїнську позицію:
 
- До 2014 року писав книжки українською та російською мовами. На мою проукраїнську позицію писання книжок, в тому числі, російською не вплинуло.

Останні два роки видавці не замовляють книжок російською. Натомість різні студії почали замовляти сценарії. Сценарії я пишу українською та російською мовами. Втілюють обома. На мою проукраїнську позицію писання сценаріїв, у тому числі, російською мовою не вплинуло.

- У мене зараз 2 серіали україномовних, 2 - російською мовою. За жодну роботу не соромно, бо всюди – український контекст, українські гроші і українські фахівці.

Він також спрогнозував, що в найближчі роки ситуація на кіно- і телеринку кардинально зміниться.

- У 2020 році герої 80% серіалів і 100% кінофільмів, створених українцями в Україні будуть говорити українською мовою. Сьогодні таке співвідношення неможливе з різних причин. Принаймні - з серіалами.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: