Завантаження ...
banner
banner

Екзотика поряд. У Ніжині садитимуть катальпи

Скоро в Ніжині мають з'явитись незвичайні для міста екзотичні катальпи. 18 липня на засіданні міськвиконкому було оголошено, що організація екологічного спрямування пропонує цієї осені висадити в Ніжині від 200 до 400 катальп

Катальпи


Скоро в Ніжині мають з'явитись незвичайні для міста екзотичні катальпи. 18 липня на засіданні міськвиконкому було оголошено, що організація екологічного спрямування пропонує цієї осені висадити в Ніжині від 200 до 400 катальп.

Катальпа - це екзотичне декоративне дерево, листя якого нагадуть вуха слона, а плоди схожі на хвости мавп. Листя катальпи виділяють специфічний сік, який розбризкується по периметру крони. Через це трава й інші рослини під катальпою не ростуть, створюючи символічне коло довкола дерева. Це коло дуже схоже на зображення німбів. Завдяки цьому катальпи ще називають у народі «небесними деревами». 

Велике кругле листя катальпи виділяють її із загальної маси дерев протягом усього сезону. Цвіте рослина протягом 3-4 тижнів, починаючи з середини червня. У період цвітіння катальпа покривається великими суцвіттями білих або кремових кольорів із яблучним ароматом, а плоди у вигляді довгих стручків (до 40 см завдовжки) прикрашають гілки дерев практично всю зиму, що надає їм вкрай незвичайний вигляд. Ще одна відмінність катальпи від більшості дерев полягає в тому, що восени вона практично не жовтіє і скидає зелене листя при температурі нижче нуля. 

Засадженням катальп мають займатися підприємства чи громадські організації та залучити населення до їхньої висадки. Такою була вимога екологічної організації.
 
Члени виконкому 18 липня вирішив доручити архітектурному відділу та управлінню ЖКГ знайти відповідне місце засадження. Бажано, щоб земля була не дуже сухою. Потрібно знайти транспорт, щоб забрати дерева з Києва.
 
У Ніжині катальпи не дуже поширені, є поодиночні дерева. Тож скоро ніжинці зможуть милуватися новими екзотичними рослинами.


Юлія Солдатенко
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: