Завантаження ...
banner
banner

Ніжинські школярі пройшли мовне стажування у Франції

За допомогою французьких благодійників восьмеро найкращих учнів, які лише почали поглиблено вивчати французьку мову на базі Ніжинської гімназії № 16 цього червня стали першими, хто отримав запрошення – пройти мовне стажування у школах Лотарингії

 

За допомогою французьких благодійників восьмеро найкращих учнів, які лише почали поглиблено вивчати французьку мову на базі Ніжинської гімназії № 16 цього червня стали першими, хто отримав унікальне запрошення – пройти безкоштовне мовне стажування у школах Лотарингії, регіоні Франції, що знаходиться на кордоні трьох держав — Німеччини, Бельгії та Люксембургу. 

Ще двоє учнів відвідали Лотарингію у липні місяці у рамках культурної програми. Це лише початок цікавої співпраці між Ніжинською гімназією та французьким регіоном, продовження якої обіцяє бути досить перспективним.
 
Асоціація «Liouba Lorr'Ukraine» є благодійною асоціацією, яка не має жодного релігійного забарвлення і була заснована французами, які не мають українського коріння. Але це не заважає їм всіма можливими способами допомагати Україні. Вони збирають гуманітарну допомогу для Сходу, допомагають воїнам АТО, надають стипендії талановитим дітям. На початку, багато років поспіль, «Liouba Lorr'Ukraine» запрошувала до Франції лише талановитих дітей із Чернігівщини, які займалися у творчих та мистецьких колективах.

Пізніше асоціація запровадила лінгвістичну програму у Чернігові та Мені, з метою заохочення учнів до вивчення французької мови.

У минулому навчальному році асоціація надала можливість поглибленого вивчення французької мови з подальшими щорічними безкоштовними стажуваннями в школах Франції і учням Ніжина.

Гімназія № 16 охоче приєдналась до цієї перспективної міжнародної співпраці. Тож на її базі було створено дві групи з учнів 5-7 класів (гімназійна група та зібрана група школярів міста), які почали опановувати ази французької мови. Інтенсивність програми, старанність та зацікавленість учнів, правильно підібрана методика дали очікувані результати. Вже в січні президент асоціації Даніель Бедделем особисто провів співбесіду та невеличкий екзамен, який дозволив йому відібрати вісім найкращих учнів для мовного стажування, а в кінці травня група у супроводі вчителя  відправилась на перше навчання до Франції.

Слід відмітити, що французькі діти ще навчаються у червні, що дуже зручно для українських школярів, які в цей час вже відпочивають, і можуть без порушень навчального процесу поїхати до Франції, щоб попрактикувати та удосконалити свої знання у спілкуванні з носіями мови.


У Франції діти проживали у досвідчених прийомних родинах, які забезпечували максимально зручні умови для їх швидкої мовної та культурної адаптації. Це сім’ї різні за віком та соціальними статусом, але об’єднані спільною ідеєю – допомогти українським дітям  відкрити для себе Францію, її культуру, традиції, особливості навчання та дозвілля французьких однолітків.

З огляду на це, прийомні батьки мали записати дитину до школи відповідно її віку: початкова школа, коледж, ліцей, де вона мала можливість не тільки практикувати мову, а й опановувати ті ж самі предмети, що і французькі школярі. Окрім того, французькі родини організували нашим дітям дуже насичену культурну програму: подорож по Лотарингії, поїздки до сусіднього регіону Альзасу, Парижу, відпочинок в горах, відвідування парків, атракціонів, замків, музеїв, басейнів, святкування сімейних, місцевих та регіональних свят.

Дивовижна природа, вражаюча архітектура, смачна кухня, сучасні комфортні умови життя, щирість та теплота французьких прийомних батьків, їх любов та турбота – це те, що залишилося в пам’яті кожної дитини, яка відвідала Францію цього літа. Ну і безумовно бажання кожного повернутися туди наступного літа. Тож будемо з новими силами опановувати цю чарівну європейську мову і розширювати коло тих, хто зможе наступного року відкрити для себе Францію.








 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: