Завантаження ...
banner
banner

Олександр Кодола: "Ніжину може загрожувати комунальний колапс"

Народний депутат України Олександр Кодола сьогодні з трибуни парламенту звернув увагу Володимира Гройсмана на загрозливу ситуацію із водопостачання та водовідведення, що склалася в Ніжині

Олександр Кодола


Народний депутат України Олександр Кодола сьогодні з трибуни парламенту звернув увагу Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана на загрозливу ситуацію із водопостачання та водовідведення, яка склалася в Ніжині.

У своєму виступі парламентар розповів про те, що до нього звернувся колектив комунального підприємства «Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства» із серйозною проблемою, яка може загрожувати нормальній життєдіяльності міста. 

Через неналежне виконання державою своїх зобов'язань щодо вчасної компенсації пільг та субсидій у підприємства утворився дефіцит обігових коштів, який не дозволяє своєчасно розраховуватись за своїми зобов'язаннями.
 
«Це стратегічне підприємство, яке забезпечує 70-тисячне місто водою, через невідповідність фактичної вартості послуг з централізованого водопостачання та водовідведення існуючим тарифам опинилося перед загрозою банкрутства. А місто Ніжин - під загрозою комунального колапсу»,— наголосив Олександр Кодола.
 
Як заявив депутат, відповідно до «Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», сума коштів пільг та субсидій по підприємству становлять на даний час 1 мільйон 404 тисячі гривень в місяць, або 60,4% загального доходу від наданих послуг по водопостачанню та водовідведенню.
 
Несвоєчасні розрахунки з державного бюджету можуть призвести до складної фінансової ситуації та виникнення соціальної напруги не тільки на підприємстві, але й в місті вцілому. Підприємство не зможе своєчасно виплатити заробітну плату працівникам, придбати паливно-мастильні матеріали, сплатити обов'язкові податки та платежі.
 
Станом на 1 листопада 2016 року заборгованість державного бюджету перед підприємством по відшкодуванню пільг та субсидій становить 1 мільйон 536 тисяч гривень, із них 790 тисяч гривень підприємству необхідно отримати обіговими коштами.
 
«Якщо КП «Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства» не зможе працювати, без води залишаться 70 тисяч жителів міста, підприємства, лікарні, школи, дитячі садки, а це – справжня катастрофа», — попередив Уряд нардеп.
 
Як розповів депутат, сьогодні у Верховній Раді України оголошено його запит до Кабінету міністрів України та до Міністерства фінансів, у якому він наполягає на необхідності вжиття заходів, щоб забезпечити своєчасні та повні розрахунки по відшкодуванню пільг та субсидій КП «Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства».
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: