Завантаження ...
banner
banner

У виконкомі презентували макет пам’ятника борцям за Незалежність

22 листопада на черговій 18-ій сесії міської ради на розгляд присутніх був представлений макет пам’ятника Героям, які загинули за незалежність та територіальну цілісність України

Макет пам’ятника Героям, які загинули за територіальну цілісність України


22 листопада на черговій 18-ій сесії міської ради на розгляд присутніх був представлений макет пам’ятника Героям, які загинули за незалежність та територіальну цілісність України. Нагадаємо, що пам’ятник планують встановити в парку Ветеранів по вулиці Незалежності.

Макет cпоруди у вигляді скульптури з гіпсу та ескізу розміщення презентував розробник проекту Даниіл Ровенчин, який народився в Ніжині та навчається в Київській національній академії образотворчого мистецтва та архітектури (НАОМА).


Макет пам’ятника Героям, які загинули за територіальну цілісність України


Даниіл Ровенчин пояснив головну ідею та концепцію своєї скульптури:

“Почався цей проект з прохання Євгена Луняка, який запропонував мені спільно розробити його. На це ми витратили не один місяць. Спочатку я задумував зробити пам'ятник як вшанування загиблих в АТО, потім задум поступово розширився до збірного образу бійців: тих, хто вже поліг за незалежність, хто зараз бореться, та волонтерів. 

Ми оголили торс, щоб показати силу духу українського воїна. Ми не прив'язувалися лише до солдата. У той же час прив'язка є - нижня частина уніформи, що відображає сучасного солдата. У бійця в руках меч як символ війни, але він його тримає та на нього опирається. Це його опора, він не є загарбником. Перепону, яка знаходиться в солдата під ногами, він завдяки цій зброї долає. Меч воїн тримає біля серця, на ньому символ нашої державності.

Образ трохи скорботний у зв'язку з сьогоднішніми подіями в країні, але в той же час цей воїн непереможний, як на мене. Меч символізує й хрест, який ми спеціально розробили по центру, знаючи що позаду майбутнього пам'ятника знаходитиметься церква. Ось такий сенс я спільно з паном Луняком намагався вкласти. Я розраховую на те, щоб мені в 60 років не було соромно дивитись своїм дітям в очі”, - пояснив Даниіл.
 
Скульптор запропонував 2 варіанти створення пам'ятника: із пісковика та граніту. 1 варіант буде дорожчим. 


Макет пам’ятника Героям, які загинули за територіальну цілісність України


Присутні ділилися з розробниками своїми зауваженнями та коментарями. Так, депутат міської ради Володимир Мамедов відмітив, що концепція пам'ятника є трохи застарілою, відповідає духу радянських часів, зауважив те, що воїн має похилену, а не підняту гордо голову.

“Цей пам'ятник має символічний характер. Звичайно, з мечем ніхто зараз на війну не йде, але меч є символом будь-якого воїна. Цей пам'ятник уособлює в собі всіх воїнів, які віддали своє життя за незалежність України. Це є головною ідеєю майбутньої споруди.


Макет пам’ятника Героям, які загинули за територіальну цілісність України


Позаду воїна має стояти церква “Утамуй мої печалі”, що присвячена пам'яті загиблих бійців. Є ще ідея створити алею героїв та вшанувати тих людей, які загинули за Україну. Тому цей образ має похилену голову. 

Із приводу того, що він нагадує радянські пам'ятники, я думаю, це не зовсім так. Якщо ми звернемося до античної скульптури, то можемо побачити спільні риси. Це універсальна ідея. Ми бачимо в ньому силу духу, але в той же час і смуток та біль за полеглими героями”, - доповнив думку викладач НДУ, доктор історичних наук Євген Луняк.

Додамо, що невдовзі буде проведена містобудівна рада, де обговорюватимуться всі пропозиції. Після цього на сесії буде затверджений остаточний варіант пам'ятника. 


Макет пам’ятника Героям, які загинули за територіальну цілісність України

Макет пам’ятника Героям, які загинули за територіальну цілісність України


Юлія Солдатенко

По темі: У парку по вулиці Незалежності планують встановити меморіал загиблим за Україну

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: