Завантаження ...
banner
banner

Сказали: «У тебе є година. Маєш принести 500 доларів»

18 листопада в Ніжинському міськрайсуді відбулося чергове засідання в справі двох поліцейських: Сергія Майбороди та Андрія Філоненка. Їх підозрюють у зловживанні службовим становищем

Фото з мережі Інтернет

18 листопада в Ніжинському міськрайсуді відбулося чергове засідання в справі двох поліцейських: Сергія Майбороди та Андрія Філоненка. Їх підозрюють у зловживанні службовим становищем. У поліції кажуть, що обидва вже звільнені з органів. Вони були оперуповноваженими карного розшуку. Філоненко — капітан, Майборода — старший лейтенант. Потерпілий по справі — 28-річний ніжинець Сергій Кацапчук.

Наприкінці минулої зими Сергій мав стосунки з 35-річною раніше двічі судимою за крадіжки Світланою Шкребень. Їздив на автомобілі «Фольксваген Бора» 2001 року випуску.

— Машину я придбав десь за півроку до цієї історії за сім тисяч доларів. Це були гроші матері, — розповідає Сергій Кацапчук. — Того дня я їздив на СТО, зі мною були Свілана та товариш. Я вийшов у справах з автомобіля. А потім з’явилися поліцейські. У дверцятах лежала косметичка Світлани, у ній знайшли шприц із ширкою. Я пояснив, що не маю до нього ніякого стосунку. Товариш підтвердив. Світлана сказала, що це її. Уже згодом дізнався, що поліцейські нібито на вулиці зупинили Світлану й там вилучили шприц. Проте це було потім. А до того під’їхали даішники й забрали мою машину. А потім мені подзвонили з поліції й сказали: «Хочеш машину, неси 500 доларів, у тебе є година». Звісно, таких грошей у мене не було. І дістати за годину я їх не міг. Тому мою машину через поліцейські канали продали якомусь Власенку з Київщини (кажуть, за чотири тисячі доларів. — Авт.). Мені поліцейські привезли три тисячі доларів і віддали. Там замішані не тільки Майборода, Філоненко, а і їх безпосередній керівник. Тільки про нього ніхто ні слова. Я ж мовчати не став. Через знайомих вийшов на чесних правоохоронців, і справа закрутилася. Сподіваюся, автомобіль мені повернуть.


Сергій Кацапчук


Світлану засудили ще літом. Вона відбуває покарання в Чернігівській жіночій колонії. Її 12-річну доньку виховує мати. Сусіди добре відгукуються про жінку. Мовляв, натерпілася, бідна. Світлана з хати все найцінніше повикрадала, навіть мобільний телефон своєї дитини.

— Я її давно вигнала й виписала, — каже мати Світлани. — Скільки ж можна терпіти?
 
— Знаєте, що в Сергія правоохоронці машину забрали й продали?
 
— Я вважаю, що поліція все робить правильно. А ви що, Сергія хочете захищати? — поцікавилася вона.
 
Конфіскувати майно можна лише за рішенням суду.
 
— Поліції видніше, що і як робити, — наполягає на своєму жінка.
 
Філоненко був під домашнім арештом до 28 вересня. Двері відчинила мати. Сказала, що син живе з сім’єю за іншою адресою і наразі в Ніжині його немає.
 
Як немає? Він же був під домашнім арештом, і справа в суді?
 
— Він у поліції вже не працює.
 
Справи проти співробітників поліції
 
«За останні три місяці до судів скеровано обвинувальні акти щодо десяти співробітників поліції», — повідомив прокурор області Володимир Комашко. Зокрема, згадав про ніжинських поліцейських, які незаконно заволоділи автомобілем Кацапчука під приводом надання можливості уникнути кримінальної відповідальності за зберігання наркотичного засобу. Ще двох співробітників поліції, котрі застосовували незаконні методи розслідування до жителя Городнянського району. Згадав і про командира патрульної служби посту «Вертіївка», який отримав від підлеглого неправомірну вигоду за безперешкодне проходження служби.
 

Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №46 (1593)
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: