Завантаження ...
banner
banner

Як живуть ніжинські чемпіони з дзюдо

17 грудня в Чернігові відбувся чемпіонат області з дзюдо серед дорослих, у якому вихованці Ніжинської КДЮСШ та Спортивного клубу єдиноборств "Спарта" зайняли призові місця, а двоє з них - виконали нормативи кандидата в майстри спорту

Ніжинська КДЮСШ


17 грудня в Чернігові відбувся чемпіонат області з дзюдо серед дорослих, у якому вихованці Ніжинської комплексної дитячо-юнацької спортивної школи та Спортивного клубу єдиноборств "Спарта" зайняли призові місця, а двоє з них - виконали нормативи кандидата в майстри спорту.

Ми вирішили поспілкуватися з юними чемпіонами. Не залишилися без уваги й ніжинські призери Всеукраїнського турніру з дзюдо, що був присвячений Вольдемарові Гоферту, який 20-22 грудня відбувся в Житомирі. 


Ніжинська КДЮСШ


Для Даниіла Карлова змагатися у всеукраїнському турнірі в Житомирі було не дуже важко, оскільки для своїх 15 років хлопець уже має чималий досвід участі в подібних проектах та звик виборювати на них першість. Тому, за словами юного спортсмена, цей турнір майже не відрізнявся від інших змагань, у яких хлопець брав участь. 

Найсильнішим суперником у турнірі, присвяченому пам'яті Вольдемара Гоферта, вважає Тимура Валєєва, якому поступився першим місцем у фіналі. 
 
17 грудня Даниіл виконав нормативи кандидата в майстри спорту в Чернігові. Як зізнався нам юний спортсмен, щоб виконати цей норматив, потрібно було або виграти 2 сутички, або зайняти 1-2 місце (якщо у ваговій категорії 8 чоловік). Для Даниіла це було не дуже складно. Хоча суперник був старший від хлопця на один рік, ніжинський чемпіон переміг у поєдинку та з успіхом пройшов до фіналу. 
 
У своєму запасі юнак має близько 30 золотих, срібних та бронзових медалей, виборює першість на обласних, всеукраїнських та міжнародних змаганнях.
 
У 2011 році здобув 3 місце на змаганнях в Угорщині, пізніше - 5-е (у Польщі). Був і в Італії, проте через тимчасову травму тоді не брав участь у турнірі.
 
4 рази на тиждень хлопець тренується в Ніжинській гімназії №16: двічі в понеділок, середу та п'ятницю та один раз у вівторок та четвер, має заняття і в суботу. Як зізнався нам Даниіл, майже в кожному виді спорту потрібно дотримуватися певної дієти, це стосується й дзюдо. Буває так, що потрібно скидати вагу до змагань, тепло одягатися та відразу бігти на тренування. Це потребує багато зусиль та постійної роботи над собою.
 
Батьки підтримують бажання підлітка займатися дзюдо. Ще малим відвели його на секцію та записали на тренування. Цей різновид спорту так сподобався хлопчику, що інтерес до нього не згасає до сих пір. Хоча спочатку, як зізнався нам юний спортсмен, він не дуже хотів ходити на тренування, лінувався, проте зараз дзюдо стало важливою частиною його життя. За це дуже вдячний батькам та своєму тренеру Сергію Полтавцеву, якого вважає сильною особистістю та дуже поважає. 
 
На дзюдо Даниіл знайшов своїх найкращих друзів, має гарні відносини й з іншими товаришами, із якими постійно тренується. Спорт допомагає ніжинському чемпіонові усувати недоліки в собі, робить його сильнішим та витривалішим. Хлопець зізнався, що раніше, приміром, він бігав дуже погано, а зараз може пробігти велику дистанцію, робить багато фізичних вправ. Після кожного кола кросу чи при спортивній боротьбі, коли, здається, вже не має сил, каже собі, що може це зробити та з успіхом долає перешкоди. 


Ніжинська КДЮСШ

Даниіл з товаришами


Кумиром для Даниіла є український дзюдоїст грузинського походження Георгій Зантарая, який є першим чемпіоном світу з дзюдо в історії України.
 
Зараз хлопець навчається в Ніжинському агротехнічному коледжі на бухгалтера. Грає на гітарі, виступав з композиціями на випускному вечорі та обласних концертах, закінчив музичну школу, є творчою особистістю. Вважає себе меломаном, слухає різну музику, особливо полюбляє реп. 
 
На думку Даниіла, для молоді та підростаючого покоління особливо важливо займатися спортом. Це допомагає підтримувати себе в тонусі, бути здоровим, мати гарну фізичну форму. До того ж, є чудова можливість їздити на змагання в інші міста та країни. 
 
Юнак впевнений, що людину заохочувати та привчати до спорту потрібно змалку, аби підлітки могли реалізувати себе та розкрити свій потенціал, а не тинялися по вулицях та мали шкідливі звички. За словами хлопця, дзюдо допомагає розвивати витривалість, самоорганізовує. Справжній дзюдоїст, на його погляд, має бути в гарній фізичній формі, повинен витримувати більше навантажень, ніж звичайні люди, бути сильним духом, мати стержень. 
 
Даниіл мріє стати майстром спорту з дзюдо, тренером, хоче прославляти Україну на міжнародній арені, багато подорожувати навколо світу, зокрема, з'їздити до Німеччини та Великобританії. 


Ніжинська КДЮСШ

Антон Антоненко з Даниілом Карловим

 
Антонові Антоненку - 15 років. Навчається в Ніжинському агротехнічному коледжі на факультеті обліку та аудиту. Дзюдо займається вже близько 7-8 років.
 
Обрав цей вид спорту, оскільки, на думку підлітка, він більше підходить для хлопця, який хоче стати справжнім чоловіком. Дзюдо Антону дуже подобається, є його захопленням, ним він живе. 
 
Хлопець тренується в Ніжинській гімназії №16.
 
17 грудня Антон виконав нормативи кандидата в майстри спорту в Чернігові. 
 
Юний спортсмен зайняв 3 місце на Всеукраїнському турнірі з дзюдо, що був присвячений Вольдемарові Гоферту. Змагатися в ньому для Антона було досить важко. 

В арсеналі дзюдоїста близько 60 бронзових, срібних та золотих медалей, брав участь в обласних, всеукраїнських та міжнародних турнірах, де успішно займав призові місця. Їздив до Польщі, Угорщини, Італії. 


Ніжинська КДЮСШ

Антон в дитинстві

 
Батько Антона раніше займався самбо, тому змалку прищепив синові любов до спорту та здорового способу життя. 
 
Свого тренера Сергія Полтавцева хлопець відзначає як гарного наставника з великим досвідом роботи. Антон вважає, що справжній чоловік повинен бути мужнім. Цю рису характеру, на його погляд, і виховує дзюдо.
 
На думку юного чемпіона, кожна людина повинна займатися спортом, аби підтримувати своє тіло в формі. Підліток мріє побувати в Японії, адже саме там заснували дзюдо, планує пов'язати своє життя з цим видом спорту, займатися ним і далі. 


Ніжинська КДЮСШ

 
Назарові Нагорному - 14 років. Хлопець уже 5 років займається дзюдо. 
 
За словами Назара, батьки та друзі порадили обрати такий вид спорту, але цей крок вважає своїм свідомим вибором. Тренується в спортивному клубі єдиноборств “Спарта” (вул. Космонавтів).
 
Підліток успішно показує свої сили на обласних та всеукраїнських змаганнях. 
 
Став переможцем на 13-ому Всеукраїнському турнірі з дзюдо, який 20-22 грудня проходив в Житомирі.
 
Минулого року Назар їздив на чемпіонат України з самбо до Одеси, проте перемоги на ньому не здобув, що стало мотивацією для хлопця. Тому підліток мріє про підкорення цієї вершини та хоче перемогти на чемпіонаті України. 
 
Із самого дитинства хлопець зростав у спортивній родині, тато займався самбо, молодша 7-річна сестричка Лада ходить на гімнастику, бере участь у всеукраїнських та міжнародних турнірах, займає там призові місця та отримує медалі. 
 
Завдяки дзюдо Назар має багато друзів, із якими проводить багато часу.
 
Улюблені предмети в школі - українська мова, математика та фізкультура. 


Ніжинська КДЮСШ


Юний чемпіон вважає, що гарний тренер повинен мати високі досягнення, бути професіоналом своєї справи, має любити свою роботу. Назар, як і Даниіл Карлов, хоче брати приклад із Георгія Зантарая, у якому хлопця приваблює стиль боротьби. Підліток зізнався, що справжній чоловік повинен бути добрим, чесним, дотримувати своє слово. 

На думку Назара, дзюдо виховує такі риси характеру, як відповідальність, силу волі, організованість. Хлопець хотів би побувати за кордоном, зокрема в Японії, оскільки, за його словами, там гарно розвинене дзюдо. Був у Польщі, Білорусі, Чехії.


Ніжинська КДЮСШ


14-річний Володимир Нещерет не тільки займається дзюдо, а й захоплюється театром. Відточує свою майстерність на театральному відділенні Ніжинської школи мистецтв, де виступав на багатьох виставах та сценках, хоче показати себе й на великій сцені. 

Навчається в Ніжинській ЗОШ №10, тренується в спортивному клубі єдиноборств “Спарта”.
 
На всеукраїнському турнірі в Житомирі зайняв 2 місце. 
 
Дзюдо займається з 5 років. У своєму арсеналі має близько 20 золотих, срібних і бронзових медалей, численні дипломи та подяки за зайняті призові місця. 
 
Батьки підтримують бажання сина займатися спортом, постійно заохочують його в цьому. 
 
На думку хлопця, спортом потрібно займатися тим, хто хоче мати міцне здоров'я, бажає підтримувати себе в тонусі, бути в гарній фізичній формі. На дзюдо Володимир завів багатьох друзів, яких називає своїми братами. 
 
Свого тренера Сергія Полтавцева вважає дуже розумною та досвідченою людиною, до якої потрібно весь час прислухатися. Хоче стати військовим, тренером з дзюдо або актором.
 
На думку Володимира, справжній чоловік повинен бути сміливим, чесним, порядним, мати почуття власної гідності та дотримувати своє слово. 


Юлія Солдатенко

Читайте також: 
У Ніжині відбувся новорічний турнір з дзюдо

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: