Завантаження ...
banner
banner

Знову про Остер, знову про забруднення

Кілька днів тому з’явилась інформація про те що у Козельці в Острі знову почали «цвісти водорості» і «накопичуватись добрива». За словами очевидця Анатолія Гуца, "у неділю біля річки був ледь відчутний запах нечистот"

Остер

Кілька днів тому з’явилась інформація про те що у Козельці в Острі знову почали «цвісти водорості» і «накопичуватись добрива». За словами очевидця Анатолія Гуца, "у неділю біля річки був ледь відчутний запах нечистот". З приводу ситуації з Остром зібралася комісія з питань моніторингу довкілля Чернігівської області. Проте чиновники одразу запевнили, що всі показники води в нормі.

Окрім місцевих активістів, головним локомотивом контролю екологічного стану Остра був Валентин Бригінець, селищний голова Козельця, жителі якого найбільше страждають від екологічних катаклізмів. Валентин Бригінець повідомив, що громадські активісти зафільмували злив брудної води у річку В’юниця, що впадає в Остер. Злив, за їхніми словами, відбувався з Ніжинських очисних споруд.

— По всіх аналізах у нас майже ідеальна ситуація. Але я був біля очисних споруд особисто, де з отого жолоба течуть оті нечистоти. Зараз річку моніторим постійно. Виїхали. Вода більш бурого кольору стала, запах присутній. Де вода намиває, сніг коричневого кольору стає, — Валентин Бригинець, Козелецький селищний голова. Оцінка ситуації Бригінцем викликала бурхливу реакцію чиновників. — І просто так сказати, що це брудна вода, це неправильно. Це непрофесійно, якщо не сказати грубіше слово, — Геннадій Чернишов, начальник відділу надзвичайних ситуацій Ніжинської міської ради. — Я чую від вас протягом 2016 року звинувачення до виконавчих органів влади, що ми недостатньо проводимо заходів, скільки ви витратили коштів, скільки зібрали благодійних внесків, — Леонід Сахневич, перший заступник голови Чернігівської ОДА. Як підсумок засідання комісії було вирішено провести перевірку підприємств, що займаються вивозом нечистот у Козельці, відремонтувати гідротехнічні споруди, виділити пару мільйонів на очистку Остра та провести позапланову перевірку Ніжинських очисних споруд.

Відреагували на ситуацію що склалася і представники  Ніжинського управління водопровідно-каналізаційного господарства, вони  повідомили, про те, що очисні споруди Ніжина протягом 2016 та січня 2017 р. працюють згідно з технологічним регламентом по очистці стічних вод. За даними КП ВУКГ якість очистки контролюється лабораторією Водоканалу згідно з затвердженим графіком. Перевищень нормативів за 2016 р. допущено не було.

25 січня 2017 р. разом з працівниками прокуратури, поліції, екологічної інспекції, управління водних ресурсів, телеканалу «Інтер» було обстежено очисні споруди на завершальній стадії очистки (вторинні відстійники, контактні резервуари, біологічні ставки), місце скиду у відвідний канал перед скидом у р. В’юнниця, взяті проби для досліджень та проведення фотофіксація. Порушень в роботі споруд не виявлено.

Нагадаємо, влітку в Острі на території Козелецького району було виявлено зміну кольору та запаху води, там масово гинула риба. Екологи тоді повідомляли, що у проблемах річки Остер винні природні катаклізми - дощі та спека

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: