Завантаження ...
banner
banner

У Ніжині 3 лютого відновили археологічні дослідження

У Ніжині 3 лютого відновили археологічні дослідження підземних приміщень біля Всіхсвятської церкви.Це початок робіт, і основне завдання — визначити стан ходів




У Ніжині 3 лютого відновили археологічні дослідження підземних приміщень біля Всіхсвятської церкви.

— Це початок робіт, і основне завдання — визначити стан ходів та як впливають на них різні температурні режими, — повідомив доцент кафедри всесвітньої історії Ніжинського державного університету імені Микола Гоголя, керівник Ніжинської археологічної експедиції Іван Кедун.
 
У п’ятницю, 10 лютого, відбудеться конференція «Дослідження археологічної спадщини Ніжина». Мають прибути професіонали з вивчення підземних приміщень.
 
Аби зайти у підземелля та оглянути їхній стан, потрібно розчистити вхід. Якщо прибрати ґрунт, може статися руйнація цегляної кладки. Холодне повітря та зайва волога спричинять руйнування, тому працювати потрібно недовго та з перервами, можливо, пару годин на день.

На думку Івана Кедуна, приміщення перезимували добре. Дещо підвищений рівень вологи, але це може бути природнім, та й невідомо, яка вологість зазвичай у тих кімнатах.

Нагадаємо, у квітні 2016 року за допомогою георадару на майдані біля Всіхсвятської церкви було виявлено підземні пустоти великих площ. У травні 2016 року розпочали дослідження провалля над однією з таких пустот. В ході дослідження археологи виявили чотири кімнати.

 

Людмила ЛЕСИК

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: