Завантаження ...
banner
banner

Африканська чума в Крутах

Село Крути на карантині з 11 жовтня, після того як один з місцевих написав пост в соціальних мережах: "Щось у нас свині дохнуть". Це прочитав хтось із чернігівських ветеринарів, прислали бригаду і гірші побоювання підтвердилися - спалах африканської чуми. Результати аналізів проведені у лабораторіях

Село Крути на карантині з 11 жовтня, після того як один з місцевих написав пост в соціальних мережах: "Щось у нас свині дохнуть". Це прочитав хтось із чернігівських ветеринарів, прислали бригаду і гірші побоювання підтвердилися - спалах африканської чуми. Результати аналізів проведені у лабораторіях Чернігова та Києва це підтвердили

Ситуація в селі важка. Дороги перекриті. Виїхати можна, але лише за умови якщо ви маєте прописку. В'їхати чужим без прописки - неможливо. По периметру розбиті блокпости ДАІ та епідеміологів. Розсипана суміш тирси з дезінфікуючим розчином. В повітрі відчувається присмак ліків. 

Медики обливають автомобілі піною, промивають взуття. Сумки та багажники обшукують. Не дай Бог, із зони вивезуть шматок м'яса або куди гірше - тварина. Чума накриє інші села, а потім Київ, до якого всього лише 100 кілометрів.



Свиней спалюють неподалік села

Назріває бунт 

Місцеві жителі спочатку були налякані, а тепер ще трохи і підуть з вилами на санітарів. Відмовляються віддавати худобу для знищення. 
 
Чуму не лікують. Єдиний спосіб зупинити спалах - вбити всіх тварин (хворі вони чи ні - не важливо), а туші спалити. В один момент без грошей на зиму залишаються сотні людей. Кілька років копіткої праці і шанс заробити гроші - горить на околиці села. 
 
Збитки компенсувати пообіцяли, заплативши 23 гривні за кілограм живої ваги. Це крихти в порівнянні з тим, що можна було отримати з тушки на ринку. 
 
- С міліцією до мене приходили. Хотіли відібрати всіх свиней, яких я ростив кілька років, а взамін папірець пропонували, по якій я повинен отримати десь гроші. Обдурять мене. Ще раз прийдуть - прожену, - поскаржився дід Іван. 
 
Епідеміологи проводять лекції, переконують населення знищити свиней. Обійшовши 300 будинків, зібрали 200 голів - це не багато.

Джерело хвороби
 

Звідки прийшла африканська чума у звичайне українське селище  - медики впевнено сказати не можуть, але підозрюють. У Брянській області Росії щойно вдалося локалізувати і ліквідувати спалах. Чуму зупинили, ліквідувавши усіх свиней. 

 
На сьогоднішній день це другий випадок захворювання в Чернігівській області. На початку вересня тварин вбивали в селі Охрамієвичі. А з початку року тварини хворіли в Луганській області (чотири випадки спалаху АЧС). Взимку африканська чума підібралася до Донецька: кабанів вбивали, бутерброди з салом вилучали. У Запорізькій області спалах цього захворювання був в 2012 році. 

Як стало відомо сьогодні з ранку, у місті Щорс, що також на Чернігівщині, виявлено ще один спалах африканської чуми 
 
Довідка
 
Африканська чума - вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине. Для людей хвороба не становить небезпеки.

Gorod.cn.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: