Завантаження ...
banner
banner

Ніжин може долучитися до придбання унікального апарату для онкохворих

На початку 21 сесії міської ради головний лікар обласного онкодиспансеру Валерій Зуб виступив перед присутніми з проханням допомогти в придбанні лінійного прискорювача - апарату для променевої терапії онкологічних хворих

Лінійний прискорювач

Фото з мережі Інтернет


На початку 21 сесії міської ради, що відбулась 28 лютого, головний лікар обласного онкодиспансеру Валерій Зуб виступив перед присутніми з проханням допомогти в придбанні лінійного прискорювача - апарату для променевої терапії онкологічних хворих. 

Валерій Зуб повідомив, що в області на онкологічну патологію щорічно хворіють близько 4 тисяч людей, близько 2 тисяч помирає. На сьогоднішній день у Ніжині на обліку перебуває майже 2 тисячі онкохворих. За 3 роки в місті захворюваність зросла мало не на 15%. 
 
За словами головного лікаря обласного онкодиспансера, лінійний прискорювач коштує досить дорого. Для того, аби він з'явився, потрібно побудувати окремий корпус, оскільки апарат висотою близько 6 метрів. Товщина стінки каньйону прискорювача - приблизно 3 метри. Загальна реалізація обладнання - 120 млн. 


Лінійний прискорювач


Планують, що будівництво приміщення відбуватиметься за рахунок Державного фонду регіонального розвитку, а покупку частково візьме на себе обласний бюджет. 

В Україні лінійних прискорювачів лише 13, із них - 9 у Києві (переважно в приватних клініках). Апарат використовується як у радіохірургії (кіберніж для видалення пухлин головного мозку, метастазів печінки) так і в радіотерапії (для постійного лікування інших пухлин). 
 
Депутати цю пропозицію погодили та пообіцяли сприяти в придбанні важливого обладнання. Сума ними обговорюватиметься в подальшому й за підсумками бюджету наступного півріччя передбачать співфінансування даного апарату. 

Юлія Солдатенко
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: