Завантаження ...
banner
banner

Педпрацівників залишили ні з чим: рішення про підвищення зарплат не було прийняте

28 лютого на 21 сесії міської ради знову заговорили про впорядкування умов оплати праці педагогічних працівників. Це питання вже неодноразово обговорювали на засіданнях різних комісій

Педпрацівники, підвищення зарплат


28 лютого на 21 сесії міської ради знову заговорили про впорядкування умов оплати праці педагогічних працівників. 

Нагадаємо, що згідно з постановою Кабміну від 14.12.2016 року підвищення посадових окладів педагогічних працівників навчальних закладів, які фінансуються за рахунок освітньої субвенції з державного до місцевого бюджету, здійснюється з 1 січня 2017 року, а педагогічних працівників інших закладів та установ освіти, що фінансуються за рахунок державного й місцевого бюджету, - із 1 вересня 2017 року. 

Цю проблему вже неодноразово обговорювали на засіданнях різних комісій, питання виносилось і на минулій сесії міської ради, що відбулась 26 січня. Тоді депутати відправили його на доопрацювання, аби знайти шляхи вирішення проблеми, оскільки коштів на це зараз у місцевому бюджеті нібито не передбачено. 

Читайте також: Знову про зарплату педпрацівникам. Чи все так просто і прозоро?
28 лютого перед присутніми виступив голова Ніжинської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Володимир Сорокін. Він повідомив, що для зрівняння заробітної плати педпрацівникам дошкільних і позашкільних закладів потрібно виділити близько 2 млн грн на 6 місяців. Для 150 вихователів та педагогів позашкільних закладів зарплата могла б піднятись в середньому на 350 грн. Голова Профспілки попросив прийняти рішення про підвищення тарифних розрядів до 1 вересня цього року. 


Педпрацівники, підвищення зарплат


Міський голова Анатолій Лінник відзначив, що освіта з місцевого бюджету “з'їдає” більше 60% та поцікавився тим, чи знайдені джерела, за рахунок чого виділяти ці кошти.

Володимир Сорокін підкреслив, що 3 навчальних закладів Ніжина змінюють свій ступінь через малу завантаженість класів, що допоможе певною мірою зекономити кошти: ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 та №14 - на ЗОШ І-ІІ ступенів, ЗОШ І-ІІ ступеня №8 – у ЗОШ І ступеня. 
 
Депутат міської ради Дмитро Тимошик звернув увагу присутніх на тому, що Постанова Кабміну вийшла наприкінці грудня, її оприлюднили перед Новим Роком. Це було зроблено тоді, коли міський бюджет та кошторис уже прийняли. Тобто гроші для всіх педпрацівників уже були закладені в бюджеті раніше, ніж вийшла Постанова. Чи могли депутати знати, що частині педагогам підвищать із 1 січня, а іншим - із 1 вересня? Швидше за все, що не могли. У кошторисі ними було закладене підвищення заробітної плати в один термін - із 1 січня. 


Педпрацівники, підвищення зарплати


На думку фракції “Самопоміч", сума в розмірі 2 млн грн є посильною для міського бюджету, можна знайти компроміс та вихід із ситуації за рахунок нерозподілених коштів. 

Начальник фінансового управління Людмила Писаренко зазначила, що сума на виплати педагогам - незрозуміло яка, та попросила Управлінню освіти порахувати її й надати остаточні розрахунки. За її словами, кошти на виконання Постанови не передбачені. Людмила Писаренко повідомила також, що на підвищення заробітної плати на 50 % педпрацівникам, згідно з Постановою, у 2017 році було передбачено 35 млн 600 тисяч, тоді як виділено було лише 18 млн. 
 
Анатолій Лінник вважає, що прийняття рішення про підвищення тарифних розрядів педпрацівникам викличе кредиторську заборгованість. 

“Відповідно до цього рішення, ми повинні нарахувати заробітну плату, яка в сумі складе 7 млн. грн. Тоді й кошти треба виділяти в розмірі 10 млн. Голова профспілки просить 2 млн. грн, тоді вийде 5 млн. грн. боргу. За рахунок чого ми покриватимемо цей борг потім, враховуючи те, що 3 млн. грн. не вистачає на освіту до кінця року, а ще плюс 5 млн. - і виходить 28 млн?”, - поцікавився міський голова. 


Педпрацівники, підвищення зарплати


Пролунала думка, що вільні залишки з бюджету краще виділити на розвиток міста, подбати про ремонт доріг та благоустрій, аніж витратити на зарплату педагогам. 

Анатолій Сліпак наголосив на тому, що потрібно змінити підхід до формування міського бюджету: 

“Усі прекрасно розуміють, що заробітна плата в більшості педпрацівників не дозволяє жити в нормальних умовах. Як на мене, ми повинні прикласти максимум зусиль та знайти необхідні ресурси, аби допомогти їм. Зарплата вчителів входить до розхідної частини бюджету, але ми прекрасно розуміємо, що формування всього починається з дохідної частини, із бюджету міста взагалі. Ми оперуємо цифрами, які не відповідають реальності. 30-40 % ми взагалі не прораховуємо на початку року (навіть дохідну частину) і потім в авральному порядку кожен третій квартал дофінансовуємо. Оскільки ми не знаємо всю суму, то отримуємо цифри, які відрізняються від реальних на третину. Тому ми не можемо нормально планувати наш бюджет.”
 
Наприкінці обговорення цього питання було запропоновано підняти зарплати працівникам дошкільних навчальних закладів на 20% з квітня по вересень, але депутати так і не дійшли згоди, не проголосувавши навіть за невелике підвищення. 15 чоловік проголосувало - “за”, а наступні “15” - утримались. 


Педпрацівники, підвищення зарплати

Педпрацівники, підвищення зарплати

Педпрацівники, підвищення зарплати


Юлія Солдатенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: