Завантаження ...
banner
banner

Ніжинська поліція попереджає про шахрайства

Шановні громадяни! Правоохоронці застерігають вас від необдуманих кроків, які можуть в подальшому вартувати вам заощаджень чи цінних речей, за якими полюють зловмисники

Шахраї


Шановні громадяни! Правоохоронці застерігають вас від необдуманих кроків, які можуть в подальшому вартувати вам заощаджень чи цінних речей, за якими полюють зловмисники.

Як повідомив начальник Ніжинського відділу підполковник поліції Володимир Бойко, громадяни повинні бути ознайомлені з основними видами шахрайств та способами їх уникнення.

Види шахрайств:

1) Телефонні шахрайства (ваш син в поліції або потрапив у ДТП), або SMS про виграш автомобіля і необхідність сплати комісійних
 
Аби не стати жертвою шахраїв, поліція радить громадянам дотримуватися наступних правил:

Перш за все, не впадайте в паніку й не поспішайте виконувати умови аферистів.
 
Ніколи не називайте своїх близьких на ім’я. Попросіть людину, яка представилася правоохоронцем, назвати прізвище, ім’я, по-батькові й дату народження затриманого або постраждалого родича. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють.
 
Уточніть, у якому саме відділі поліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть до чергової частини й перевірте інформацію.
 
Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати інформацію.
 
Якщо ж ви все-таки потрапили на гачок аферистів або відносно вас намагалися застосувати шахрайські дії, якнайшвидше телефонуйте до поліції. Це дасть змогу правоохоронцям вирахувати та затримати зловмисників «по гарячих слідах».
 
2) Інтернет-шахрайства (купівля – продаж товарів через Інтернет)

Шахрай виставляє на сайт товар ніби для продажу й пропонує здійснити передоплату або перерахувати хоча б задаток. Після того, як жертва перерахувала гроші, аферист зникає. Трапляється, що жертва надсилає товар замовнику, а грошей за нього так і не отримує.
 
Щоб убезпечити себе від таких неприємностей треба:

По-перше, користуватися тільки перевіреними Інтернет-магазинами;
 
По-друге, використовувати тільки післяоплату: отримали товар – заплатили гроші, і ніяких передоплат чи задатків;
 
По-третє, картку для отримання платежів не варто «прив’язувати» до номера робочого телефону, яким ви постійно користуєтесь.
 
3) Шахрайства з банківськими картками (виманювання pin-коду або паролю картки та зняття з неї готівки)

Шахрай видає себе за співробітника банку й під різними приводами намагається дізнатися реквізити картки (номер, пароль, код). Як тільки це йому вдається – із картки відразу ж зникають всі кошти.
 
Ніколи не спішіть ділитися конфіденційною інформацією, зверніться до банку й впевніться у тому, що інформація запитується дійсно представниками банку і в обґрунтованих цілях. У жодному разі не повідомляйте свої дані по телефону. Таке просте правило є надійним способом уникнути шахрайських дій.


Ніжинський відділ поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: