Завантаження ...
banner

Скандальний "дерибан" біля Графського парку або чи віддадуть земельну ділянку під забудову

Основними питаннями в порядку денному 23 сесії міської ради було затвердження генерального плану, зонінгу Ніжина та підготовка документації (лотів) до продажу на земельних торгах

Графський парк, земельна ділянка, забудова


Основними питаннями в порядку денному 23 сесії міської ради було затвердження генерального плану, зонінгу Ніжина та підготовка документації (лотів) до продажу на земельних торгах. 

Аби дізнатися, яким буде результат обговорень та голосування, зібралося багато ніжинських активістів, які готові були з боями стояти до останнього та відстоювати свої інтереси.
 
Здавалося б, три різні питання, але об'єднує їх щось одне, навколо чого розпалювались дискусії та суперечки. Мова йшла передусім про земельну ділянку, площею в 1, 6500 га, по провулку Інститутському (територія біля Графського парку, за міським стадіоном “Спартак”), де планували створити закрите елітне містечко. 
 
Близько місяця проходять протистояння між прихильниками й противниками забудови. Частина говорить про перспективи будівництва житлового комплексу, інші ж наполягають на збереженні рекреаційної зони. 


Графський парк, земельна ділянка, забудова


Активісти наголосили на тому, що громадські слухання по зонуванню пройшли з порушеннями (пояснювальна записка до зонінгу з’явилася на сайті міської ради на другий день після обговорення, інформація про слухання, за їхніми словами, не була належним чином поширена). Тож через суперечливість питання проект рішення по зонуванню відразу зняли з порядку денного. Затвердження ж генерального плану залишили. 

Відзначимо, що план зонування деталізує використання території міста, на ньому позначено ділянки, які можуть забудовуватися, а новий генеральний план, який хотіли затвердити, потрібен для перспективи розширення меж міста. Це два незалежних документи, які використовуються разом, тісно пов'язані між собою. Без генплану неможливо зробити зонування, голосування по земельних ділянках щодо надання їх під забудову тоді не будуть реалізовані. 
 
Приймається генеральний план не на кілька років, а на 50. Старий генплан 1969 року, почав коригуватися він у 2008 році. За словами заступника міського голови Григорія Олійника, він пройшов усі експертизи. Територію, про яку говорили, на генплані було нанесено так, що вона має різне використання: під забудову, рекреаційну зону. Заступник міського голови також запевнив, що просто так побудувати й продати щось неможливо без рішення сесії міської ради. 


Графський парк, земельна ділянка, забудова


Голова земельної комісії Андрій Деркач зазначив, якщо депутати не приймуть генеральний план, то шлях міста “моститься в пекло”. Він також повідомив, що по цьому питанню було проведено три земельних комісії та троє виїздів на зазначену ділянку. На останньому, третьому виїзді, що відбувся 26 квітня, були запрошені депутати, голови фракцій, комісій…. і забудовники. Але, почувши гул людей, Андрій Деркач сказав, що просто обмовився й не було там ніяких забудовників. 

“Ми приймаємо зараз документ, термін дії якого, - 50 років. Приймаючи генплан, ми стали заручниками одного будівництва”, - відмітив депутат міської ради Дмитро Тимошик. 

“Усім зрозуміло, що Ніжину потрібен цей генплан. Але якщо ми не зупинимо цей дерибан землі в Ніжині, то як потім дивитимемося в очі нашим дітям. Депутати домовляються за “цікаві місця”, а нашим дітям та внукам нічого не залишиться, поки ті не наб'ють собі кишені та все не розділять”, - наголосив “укропівець” Юрій Галата. 

Усе ж після бурхливих дискусій рішення по затвердженню генерального пану та лотам не були прийняті. Генеральний план відправили на доопрацювання (16 - "за", 7 - "проти", 6 - "утрималось"). 


Графський парк, земельна діянка, забудова

Графський парк, земельна діянка, забудова

Графський парк, земельна діянка, забудова

Графський парк, земельна діянка, забудова

Графський парк, земельна діянка, забудова

Графський парк, земельна діянка, забудова

Графський парк, земельна діянка, забудова

Графський парк, земельна діянка, забудова

Графський парк, земельна діянка, забудова



Юлія Солдатенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: