Завантаження ...
banner
banner

«І гриміло! І блискало!» У Безуглівці випав град зі стиглу вишню і перепелине яйце

«Ось така негода вирувала сьогодні у нас! Чекали дощу, а прийшло лихо», «Городина «на морі», «Картопелька «вимочується», — написала на своїй сторінці в Інтернеті Тетяна Струк, жителька Безуглівки


«Ось така негода вирувала сьогодні у нас! Чекали дощу, а прийшло лихо», «Городина «на морі», «Картопелька «вимочується», — написала на своїй сторінці в Інтернеті Тетяна Струк, жителька Безуглівки Ніжинського району.

У понеділок, 8 травня, там випав град розміром з велику стиглу вишню, а подекуди — і з перепелине яйце. Такого, кажуть Безуглівці, не бачили кілька років.

— Після півторамісячної засухи люди просто молились на дощ. І от дочекались! Тільки на таке ніхто не розраховував, — розповідає Тетяна. — Перші градинки з дощем проривалися десь о першій дня. А серйозна злива з градом розпочалася о 15.30. І гриміло! І блискало! Караул! Ущухло десь хвилин за двадцять.
 
Уся городина побита: капуста, цибуля, бурячки. Квіти вимивало і виривало з корінням. Листки полуниці і малини пошматовані. Цвіт з дерев знесло. Городи стоять у воді.
 
Град укрив усю землю, як килимом. І не танув аж до вечора.
 
Був град, хоч і менший, у сусідній Талалаївці Ніжинського району.
 
— Хвилин десять йшов. Градини чималі — як горошинка. І злива велика була,— розповідає Віра Полішко, жителька Талалаївки.
 
* * *
 
В обласному гідрометеоцентрі 8 травня граду по області не зафіксовано. А от сильний дощ, підтверджують, на Ніжинщині був. За 12 годин випало 19 міліметрів — високий показник.
 
Після похолодання, що вночі сягало до мінус 5, вже у четвер, 11 травня, потеплішає до 14-19 вище нуля. Проте разом з теплом прийдуть дощі.

Марина Забіян, тижневик «Вісник Ч» №19 (1618), 11 травня 2017 року
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: