Завантаження ...
banner

Оксана Сироїд у Ніжині: про війну, місцеві вибори, гральний бізнес та хабарництво

12 червня Ніжин відвідала віце-спікер Верховної Ради України, народний депутат Оксана Сироїд. Основна зустріч із політиком проходила в стінах старого корпусу НДУ імені М.Гоголя

Оксана Сироїд, зустріч,


12 червня Ніжин відвідала віце-спікер Верховної Ради України, народний депутат Оксана Сироїд. 

Основна зустріч із політиком проходила в стінах старого корпусу НДУ імені М.Гоголя. Місцеві активісти, викладачі, представники громадських організацій, журналісти, небайдужі ніжинці могли поставити голові Верховної Ради хвилюючі проблемні питання, які стосувалися передусім безпеки України, сучасного реформування, врегулювання ситуації на Сході нашої держави, впливу Росії на Україну, громади на владу.
 
“Депутати такі, які ми їх обрали. Тому вони завжди є тими, які є ми. Коли ви кажете, що в державі є люди, які хочуть щось розхитати, - це правда. У країні є багато таких людей”, - із цих слів фактично й розпочалась розмова, що проходила в режимі “запитання-відповідь”. 
 
Про Росію, війну, Закон про тимчасову окупацію. Віце-спікер Верховної Ради зазначила, що вплив Росії на Україну насправді ніколи не зникав. Ми є залежними від наших сьогоднішніх зовнішніх ворогів в енергетичній сфері, політиці, у сільському господарстві, економіці, військовому промисловому комплексі. Після Революції Гідності держава тільки стала на шлях звільнення від російської залежності. 
 
Розв'язати цю проблему, на думку Оксани Сироїд, частково можна визнанням тимчасової окупації Росією українських територій: “Президент, на жаль, не оголосив воєнного стану, мотивуючи це тим, що нам не нададуть безвізу, а Міжнародний валютний фонд - грошей. Проте ізраїльтяни, перебуваючи в умовах війни впродовж останніх 70 років, спокійно подорожують за кордон, мають багато інвестицій. Річ не в війні. Воєнний стан не оголосили, оскільки самі хотіли на цьому заробити. Був намір нав'язати нам громадянську війну. Війна є в наших головах, на документах її нема. Юридично ми з вами живемо в мирному часі. Приймаючи Закон про визнання тимчасової окупації, ми зможемо легітимно отримати право оборонятися, захищати кожного хлопця, який стоїть на Сході зі зброєю в руках”. 


Оксана Сироїд, зустріч,


Про ніжинських АТОвців та Московський патріархат. Місцевий активіст Станіслав Прощенко попросив Оксану Сироїд посприяти в справі ніжинських хлопців, учасників АТО, що вже більше двох років сидять у Харківському СІЗО, яких “підрізав джип із георгіївською стрічкою”. Чоловік також звернув увагу присутніх на те, що в Чернігівській області, зокрема і в Ніжині, церкви, храми, монастирі переважно Московського патріархату знаходяться в приватній власності. На його думку, ці проблеми потрібно негайно вирішувати, аби не було занадто пізно. Голова Верховної Ради порадила надати історії про ніжинських АТОвців публічної гласності та пообіцяла допомогти у вирішенні цього питання. 

Гральний бізнес, масовий виїзд молоді за кордон. Також активістів хвилювали проблеми грального бізнесу в Ніжині, земель сільськогосподарського призначення (аби український фермер був повноцінним власником рідної землі), масовий виїзд молоді навчатися за кордон, яка здебільшого назад уже не повертається.


Оксана Сироїд, зустріч,


Про місцеві вибори та хабарництво. Палких обговорень та суперечок викликало питання місцевих виборів та хабарництва. Ніжинський активіст, журналіст Ігор Волосянкін наполягав на зміні українського виборчого законодавства, внаслідок якого майбутній мер може прийти до влади не зовсім чесними шляхами, що подекуди призводить до безкарності та корупції. Оксана Сироїд наголосила на тому, що громада сама має контролювати цей процес. Людям потрібно пояснювати, розповідати, розумно аргументувати, за кого вони голосують. Зміна законодавства, на її думку, тут не допоможе. 

Як зупинити війну. На запитання про те, які мають бути першочергові дії, аби зупинити війну, політик відповіла, що “ми маємо стати неїстівними для Росії, перемагати не силою, не мілітарно, а виховуючи в собі свободу, за рахунок військової й геополітичної міці". Водночас голова Верховної Ради зазначила, що без сильного самоврядування свободи не буде. Тому громада має контролювати свою владу.
 
Стосовно торговельної блокади: “Блокада торгівлі на окупованих територіях фактично зупинила сценарій нашої чергової колонізації, тому що Росія мала намір зробити це поступово через економічні зв'язки. Розроблятимуться й наступні підступні сценарії й розрахунки, тож ми повинні буди готовими до цього. Скільки буде жива Росія, стільки й триватимуть ці новітні винаходи.”


Оксана Сироїд, зустріч,


Діяльність "Самопомочі". Стосовно діяльності “Об’єднання Самопоміч” у Верховній Раді, представником якої є Оксана Сироїд, та ніжинського осередку: “”Самопоміч” у Верховній Раді є в опозиції до нинішньої влади, але при цьому підтримує багато тих рішень, пропозицій уряду, які стосуються розвитку суспільства й держави. Із останніх - що стосувалися медичної реформи. Попри це, ми розуміємо, що нинішня влада є досить корумпованою, залежною від оліхархічної системи, яка є слабким місцем для України. Якщо визнавати цю проблему як загрозу, то все ж її можна побороти. 

У Ніжині ми маємо чудову команду, із якою фактично познайомилися, коли йшли на місцеві вибори. Зійшлися на однаковому розумінні тих цінностей, які були важливими для нас від самого початку. До сих пір вважаємо, що ніжинський осередок зібрав до себе гарне коло людей, які мають прекрасні перспективи, та сподіваємося, що вони зможуть працювати з громадою міста, аби Ніжин став успішнішим.”
 
Віце-спікер Верховної Ради України неодноразово підкреслювала, що громада сама має контролювати представників влади, впливати на них, спільно будувати своє майбутнє. Для цього ж потрібно і самим бути готовим до змін. 


Оксана Сироїд, зустріч,

Оксана Сироїд, зустріч,

Оксана Сироїд, зустріч,

Оксана Сироїд, зустріч,

Оксана Сироїд, зустріч,

Оксана Сироїд, зустріч,


Юлія Солдатенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: