Завантаження ...
banner

Як ніжинські учні відвідали Францію

Фото.
Вже вдруге ніжинські школярі побували на мовному стажуванні у Франції. Зокрема цього року там протягом місяця побувало 12 дітей, ще одна дитина зараз перебуває у Франції

16 гімназія, НВК

Вже вдруге ніжинські школярі побували на мовному стажуванні у Франції. Зокрема цього року там протягом місяця побувало 12 дітей, ще одна дитина зараз перебуває у Франції.

Минулого тижня до Ніжина завітала сім’я французів: тато Жоель Рендстадлер, мама Ізабель Нарді, та їх син Максим. Вони входять до благодійної асоціації Liouba Lorr’Ukraine вже  протягом багатьох років. В цій родині в гостях вже побувала ніжинська учениця Діана Бугаєць. У Франції в них вже жили кілька дітей з Чернігова, Діана була першою дитиною з Ніжина. 

Зустрітися з французами прийшли разом зі свою вчителькою Людмилою Копенкіною також інші учні, що вивчають французьку мову на базі НВК «Престиж» №16 (16 гімназія).

Довідково: асоціація Liouba Lorr’Ukraine була заснована у вересні 1999 року, і має на меті підвищення розвитку особливих партнерських відносин зі школами України. За останні роки вона розробила партнерство зі школами міста Ніжина.

Дітей приймають на доброчинних засадах сім’ї ухвалені радою французької асоціації. Ці сім’ї забезпечать проїзд,  проживання, харчування, медичне страхування  та всі інші потреби дитини на зазначений період. Також сім’я має забезпечити навчання дитини в школі.

За правилами мовного стажування, кожна дитина протягом місяця навчається у школі поряд зі своїми французькими однолітками, а також, у вільний час  знайомитиметься з культурою та традиціями Франції, завдяки організованому для неї приймаючою сім’єю дозвіллю. 

Про особливості перебування ніжинських учнів у Франції запитуємо у вчительки французької мови, що забезпечує викладання цієї мови на базі НВК "Престиж" №16 Людмили Копенкіної. Тут французька є другою іноземною, яку діти можуть вибрати з поміж кількох мов: німецька, польська і французька. Вивчають французьку мову там також діти з інших шкіл.
Зараз французьку мову вивчає 43 дитини.

Людмила Олександрівна повідомила, що три роки тому познайомилась з президентом благодійної асоціації Liouba Lorr’Ukraine Данієлем Бедделемом, та запросила його до Ніжина. 

Вже минулого року було обрано 8 дітей для мовного стажування у Франції. Цього року таких дітей було 12.

Важливо, що  Данієль Бедделем особисто проводить співбесіду з учнями та в ході співбесіди спілкується виключно французькою мовою, вибираючи тих, хто зможе потім не просто жити у французькій сім’ї, а й ходити до школи разом з місцевими дітьми. 

16 гімназія, НВК

Сім’я французів (зліва)

Запитуємо дітей про їх яскраві враження від перебування у Франції.

Юля Постол навчається в 7 класі НВК № 16 "Престиж", була у Франції вже другий раз.  Разом із французькою сім’єю багато подорожувала, побувала в парку атракціонів, у парку в місті Брес. У школі навчалася разом з французькою "прийомною" сестрою, багато їздили на природу.  Перший раз було трохи страшнувато, вдруге вже було досить легко. З французькою сім’єю постійно підтримує зв’язок по скайпу.

Діана Бугаєць, 9 клас, 15 школа. Була у Франції перший раз, жила у сім’ї в в курортному місті Контрексевіль. Діана ходила в місцеву школу. Каже, що уроки там по 1-1,5 години,  це було досить важко для наших дітей, але й велика перевна тривала 1,5 години. 

Роман Полторацький, 7 клас, 11 школа. Був у Франції двічі. Мову почав вивчати минулого року. Жив у сім’ї фермерів на дуже сучасній фермі. Був у Парижі, відвідував Єлісейські поля. Цього року краще знав мову, міг легше розмовляти французькою. По завершенню перебування французька школа  йому подарувала новий рюкзак.

Владислава Бережна, 8 клас, 9 школа. Відвідувала Францію два рази. Минулого року їздила по культурній програмі, їздила по різних містах. Цього року жила у французькій сім’ї. Відвідували Париж, його пам’ятки . Запам’яталося, що в школі заборонені телефони. Велика перерва в школі триває  півтори години. Сім’я дозволяла, щоб у гості приходили інші учні, адже в них був басейн.

Яна Кательницька
, 7 клас, 1 школа.  Відвідали Нансі, з класом були на природі, ходила в музей, грала в різні ігри. В їдальнях годують дуже смачно, сподобалась велика перерва. Дуже запам’яталося яскраве свято школи.

Сергій Коваленко, 7 клас 11 школа. Був у Франції два рази. Відвідував дуже красиві місця. Харчування  відрізнялося від нашого, куштував равликів.

Софія Клименчук, 6 клас, 7 школа. Була у Франції перший раз. У сім’ї де, вона жила було двоє 14-річних близнят. Дуже сподобалось у школі, бо там були привітні діти. Зі школи учні їздили в басейн, також вчилися грати в гольф. Побувала в місті Нансі, де була вражена вишуканою площею з фонтанами.

Панченко Кирил, 7 клас, НВК «Престиж» №16.  У Франції був перший раз. Найбільше запам’яталася школа, де кожен день був як свято. Учні кожного дня ходили гуляти або грали в футбол. Також відвідували виставку гоночних автомобілів, стріляли з лука.

Олена Сюр, 6 клас, 7 школа. Була у Франції перший раз, часто відвідувала Нансі. Там їй дуже сподобалося, у місті багато фонтанів. Їздили на річку, де катались на катамарані, а потім купались.  У Франції відсвяткували Оленин День народження, дівчинці подарували багато подарунків.

Пархоменко Ольга, 9 клас НВК "Престиж" №16. Їздила до Франції вже три рази. Перші дві поїздки були пов'язані з культурною програмою у 2015 та 2016 роках,  цього року була відібрана для мовного стажування у французькій школі. Всі три рази Ольгу приймала молода сім'я. З ними відвідала цього року міста Епіналь з фортецею, Страсбург, водоспади, гори та їздила в Швейцарію. В школі сподобалось, що вчителі цікаво розповідають.  

З'явилось багато шкільних друзів. Оля розповідає, що вчитель англійської мови навіть знайшов минулорічні газетні матеріали про її виступ на концертах, роздрукував і подарував їй.

Французьким однокласникам сподобалась коса Олі, її веселий характер та виконання українських пісень на уроках музики. Подруги подарували Олі листівки розмальовані власноруч, просили навчити українським словам.

Оля висловлює вдячність, що за допомогою асоціації "Liouba Lorr Ukraine" має змогу вивчити французьку мову, розширювати свій кругозір, мати багато друзів, ознайомлювати французів з нашою мовою та культурою.

16 гімназія, НВК

Учасники асоціації "Liouba Lorr’Ukraine"та  їх вчителька Людмила Копенкіна (праворуч)


Далі - фото ніжинських учнів з Франції:
































































Ярослав Дигал

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: