Завантаження ...
banner
banner

Що нового у субсидіях?

На основі змін органи соціального захисту населення провели перепризначення субсидій на наступний рік та розрахували її розміри на літній період, а з жовтня розрахують на новий опалювальний сезон


На основі змін органи соціального захисту населення провели перепризначення субсидій на наступний рік та розрахували її розміри на літній період, а з жовтня розрахують на новий опалювальний сезон.

Незначні затримки з перепризначенням субсидій на новий період є в деяких областях України. Обумовлені вони відсутністю у місцевих органів самоврядування реєстрів про склад офіційно зареєстрованих членів сім’ї. Це, зокрема, такі області як Волинська, Луганська, Чернівецька та Хмельницька.
 
На кінець липня у Чернігівській області житлові субсидії отримують 241,1 тисячі сімей.
 
Чи потрібно повторно подавати заяву і декларацію про доходи? Повторно подавати документи на оформлення субсидії необхідно лише тим, хто орендує житло та у кого відбулися зміни у складі сім’ї. Для решти субсидіантів перерахунок проведуть автоматично, без повторного звернення.

Збільшується соціальна норма для непрацездатних. Якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні особи, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір допомоги, збільшується з 49 квадратних метрів до 75.
 
Субсидія на дачу. Оформити її можна так само, як на квартиру чи будинок. Для цього необхідно подати у місцеве управління соціального захисту населення заяву і декларацію про доходи. Субсидія на дачу фінансуватиметься за рахунок місцевих бюджетів.
 
Зміни в опалювальний період. Раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня і перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону. У 2017-2018 роках для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади. Для тих, хто має індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 15 жовтня до 15 квітня.
 
Покупка у розмірі 50 тисяч гривень не завжди впливає на субсидію.  Основний критерій, за яким житлова субсидія не призначається, є одноразова покупка, яка перевищує 50 тисяч гривень. Однак, є виключення. Зокрема оплата дороговартісного лікування будь-кого з членів сім’ї, довготривале накопичення коштів на купівлю квартири чи оплата навчання дитини.
 
Якщо родина здійснила покупку, що перевищує 50 тисяч гривень, у період отримання субсидії, безповоротну державну допомогу у сплаті житлово-комунальних послуг їй не припинять надавати. Цей факт впливатиме на призначення субсидії на наступний термін.
 
На оформлення субсидії також не впливає вартість майна, отриманого у спадок або у подарунок. Цей дохід не включається до сукупного доходу сім’ї і не береться до уваги при розрахунку розміру субсидії. Наявність у власності двох житлових приміщень, двох автомобілів також не впливає на право отримання субсидії. Береться до уваги офіційний дохід, який приносить це майно.
 
Якщо сім’я придбала квартиру у кредит, то при визначені її права на субсидію враховується сума першого внеску. Якщо ця сума перевищує 50 тисяч гривень, субсидія може бути призначена за рішенням Комісії з питань соціального захисту населення на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов проживання.
 
Заборгованість за комуналку. Поточна заборгованість, тобто не сплачені комунальні послуги у березні, травні та червні, не впливає на процес перепризначення житлових субсидій на новий період. Береться до уваги заборгованість, накопичена субсидіантом до лютого 2017 року.
 
Основною вимогою для отримувача субсидії є сплата комунальних послуг з урахуванням призначеної допомоги. Тобто у період отримання субсидії заборгованості не може виникати взагалі. Тому очевидно, що це заборгованість, яку домогосподарство накопичило до моменту оформлення субсидії.
 
Якщо протягом року сім’я не вирішила питання з накопиченою в минулому заборгованістю за комунальні послуги, держава дає змогу громадянам оформити договір реструктуризації боргу з постачальником послуги для автоматичного продовження субсидії на наступний рік (2017-2018 роки). Невеликі борги – 100-500 гривень – можуть бути сплачені протягом двох місяців.
 
У ситуації, коли громадяни не погоджуються із заборгованістю, вони можуть її оскаржити. На підставі рішення суду про анулювання боргу дія житлової субсидії відновлюється з моменту призупинення, тобто з травня 2017-го. Нових субсидіантів це не стосується.
 
За який період враховують доходи. З 1 травня 2017 року при розрахунку розміру субсидії враховуються доходи за останні 4 квартали, що передують місяцю, з якого призначається субсидія. Тобто у травні-червні в процесі перепризначення українцям субсидій на новий період – 2017-2018 роки – субсидіантам врахують їх доходи не за весь 2016-й рік, а за три квартали 2016 року і один квартал 2017-го. Новим субсидіантам врахують доходи за попередні чотири квартали з моменту оформлення заяви і декларації.

Про що необхідно повідомляти органи соцзахисту? Якщо допомогу призначено, протягом місяця субсидіанти зобов'язані повідомляти (телефоном чи особисто) органи соціального захисту населення про наступні зміни:
 
– складу зареєстрованих у житлі: хтось виписався чи прописався;
 
– соціального статусу членів сім’ї: хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером;
 
– про здійснення одноразової покупки, яка перевищує 50 тисяч гривень;
 
– набору комунальних послуг: відмовилися від централізованого палення і перейшли на індивідуальне чи навпаки.

Монетизація частини зекономлених субсидій. Монетизації за результатами попереднього опалювального сезону підлягає економія електроенергії, якщо вона використовувалася для опалення, в еквіваленті вартості 150 кВт та природного газу – 100 кубометрів. Максимальна сума коштів, які може отримати громадянин за зекономлені: електроенергію – 135 гривень, газ – близько 700 гривень.
 
Під монетизацію підпадають близько двох мільйонів домогосподарств. Громадяни, які зекономили ресурси, мають до 1 вересня поточного року звернутися до органів соціального захисту із відповідною заявою та вказати реквізити банківського рахунку або поштового відділення, куди можна перерахувати кошти. Виплата коштів відбуватиметься у вересні-жовтні цього року.
 
На Чернігівщині із заявами до управлінь соціального захисту населення для отримання компенсації вже звернулося 56,2 тисячі субсидіантів.
 
 За інформацією Департаменту інформації та комунікацій 
з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: