Завантаження ...
banner

У Ніжині говорили про об’єднання в одну громаду з навколишніми селами

Круглий стіл відбувся під загальною темою: «Стратегія розвитку міста Ніжина. Перспективи об’єднання в єдину громаду». Під час зустрічі було розглянуто ряд питань


Круглий стіл  відбувся  під загальною темою: «Стратегія розвитку міста Ніжина. Перспективи об’єднання в єдину громаду». 

На зустрічі були присутні міський голова Анатолій Лінник, секретар міської ради Валерій Салогуб, заступники міського голови, депутати міської ради, начальники управлінь  та відділів міської ради, заступник головного лікаря Ніжинської лікарні Олена Шейко, заступник головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги Анна Садовська, голова Кунашівської сільради Володимир Сурмачевський, голова Липіврізької сільради Олексій Пелипканич.


Під час зустрічі було розглянуто наступні питання:

1.     Стратегія розвитку м.Ніжина. Перспективи об’єднання  в єдину громаду.
 
2.     Роль освіти у розвитку м.Ніжина та можливості її розвитку в умовах формування об’єднаної територіальної громади.
 
3.  Перспективи забезпечення об’єднаної територіальної громади освітленням, збору ТПВ, підтримання в належному стані дорожньої інфраструктури в зимовий період.
 
4.     Перспективи транспортного обслуговування та благоустрою об’єднаної територіальної громади.
 
5.     Економічний та соціальний стан розвитку міста Ніжина.
 
6.     Результати залучення інвестицій в розвиток громади м. Ніжина та перспективи об’єднаної територіальної громади.
 
7.     Шляхи вирішення соціальних питань громади.
 
8.     Про стан виконання бюджету та фінансування бюджетних установ.
 
9.  Перспективи надання медичної допомоги КЛПЗ «Центральна міська лікарня вул. М. Галицького» в умовах формування об’єднаної територіальної громади
 
10. Перспективи надання медичної допомоги центром первинної медико-санітарної допомоги в умовах формування об’єднаної територіальної громади
 

11.  Обговорення можливостей об’єднання в єдину територіальну громаду та спільні шляхи вирішення проблем розвитку. 


На початку круглого столу міський голова Анатолій Лінник зазначив:
«Ті села, які знаходяться біля Ніжина, є історично й інтегрально пов’язані з нашим містом. Зараз у нас є всі можливості зробити це на законному рівні. Позиція міської ради з приводу цього питання була вже висловлена, коли прийняли рішення про запрошення до об’єднання сільських громад. Головам сільрад були надіслані відповідні листи (загалом 11 листів)".

Також міський голова зазначив, що сьогодні учасники круглого столу мають проаналізувати всі переваги і ризики при об'єднанні, адже об’єднуючись, громади села мають створювати свої інфраструктури по наданню  транспортних, освітніх, соціальніх  таінших видів послуг, на що повинно бути достатньо і ресурсів, і кадрового потенціалу.
 

Потому начальники управлінь окреслили перспективи покращення надання послуг у тій чи іншій сфері, шляхи вирішення проблем розвитку в разі об’єднання громади.


Зокрема, начальник управління освіти Станіслав Крапив’янський у своїй доповіді «Роль освіти у розвитку Ніжина та можливості її розвитку в умовах формування об’єднаної територіальної громади» резюмував: « Як би добре ми не ставились до сільських шкіл, але один вчитель не може кваліфіковано викладати по 5 предметів. Повинно бути так: один вчитель – один предмет. У нас у закладах освіти працюють кращі випускники НДУ. Що стосується ваших закладів освіти, то Ви, приймаючи рішення про об’єднання чи не об’єднання у єдину громаду з Ніжином, повинні думати в першу чергу про дітей. Формула « зникне школа – зникне село» вже не спрацьовує і поступальний розвиток освіти вже не зупинити. Тому вам слід приймати зважені рішення».

 
Також сільські голови акцентували увагу присутніх на проблемі транспортного сполучення сіл з містом. Григорій Олійник зазначив, що за умови об’єднання, ця проблема  легко вирішується у правовому полі. Але і зараз її можна вирішити. Міський голова відразу дав протокольне доручення щодо можливості продовження деяких міських маршрутів.

Учасники круглого столу, обговоривши можливі переваги перспективи об’єднання, врахувавши сьогоденні проблеми і обговоривши шляхи їх вирішення, дійшли висновку, що об’єднання у єдину громаду з містом Ніжином для них є найбільш перспективним і вигідним. Так Володимир Сурмачевський підсумував: « Громада мого села висловлюється за об’єднання з Ніжином, адже люди розуміють всі переваги такого кроку».

 

За інформацією відділу інформаційно-аналітичної роботи
та комунікацій з громадськістю          
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: