Завантаження ...
banner
banner

Радянська «панелька» у Ніжині перетворилась на енергоощадний будинок

П’ятиповерховий панельний будинок радянської забудови у Ніжині(Чернігівська область) перетворився на енергоощадне житло європейського зразка в результаті залучення кредитних коштів за участю енергосервісної компанії «Еско Центр».

П’ятиповерховий панельний будинок радянської забудови у Ніжині(Чернігівська область) перетворився на енергоощадне житло європейського зразка в результаті залучення кредитних коштів за участю енергосервісної компанії «Еско Центр». 

На сьогодні цей будинок на 10 під’їздів, 100 квартир і майже 300 мешканців, залишається першим і єдиним в Україні, термомодернізація якого здійснювалась в результаті отримання єврокредиту.

Утеплення ніжинського будинку, який мав типові для радянської «панельки» проблеми: холодні квартири, вибиті шибки на міжповерхових майданчиках, двері під’їздів, які не зачиняються, дірявий дах, розпочалося у травні 2009 року – через рік після підписання між ОСББ та компанією «ЕСКО-Центр» договору про надання послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води. 

Енергоефективні роботи, які спочатку планувалось розтягнути на два роки, вдалося закінчити на початку листопада того ж 2009 року. Примітно, що окремі мешканці не дозволили будівельникам частину робіт виконати зі своїх квартир і балконів.

Термомомодернізація будинку, розташованого по вул.  Незалежності 23 у Ніжині, була виконана за кошти держбюджету - 25% та кредитні кошти, залучені ЕСКО, - 75%. Фінансування від мешканців не вимагалось, оскільки проект був пілотним. Однак інвестори зважили на ремонт у під’їздах та герметизацію міжпанельних швів, проведені ОСББ з власної ініціативи до початку проекту.

Примітно, що на початку реалізації проекту було зафіксовано цифру річного фактичного споживання теплової енергії будинком на рівні 864,33 Гкал (142,5 кВт/м в рік), тоді як в перший рік експлуатації річне споживання становило 619 Гкал (102 кВт/м рік). Переваги термомодернізації ніжинці відчули, коли в аварійному порядку було відключено опалення на чотири дні, а температура в їхніх квартирах трималась в межах 18-19 градусів, тоді як в сусідніх будинках стовпчик термометра опустився до 11-12 градусів.

 

Очевидно, модель, яка передбачає залучення посередника відповідального за проведення термомодернізації житлового будинку і повернення отриманих коштів по кредиту, занадто європейська для України. У випадку з ніжинським проектом потрібні були роки, щоб всі його умови були виконані. Так, протягом двох років місцеве теплокомуненерго відмовлялося укладати з ЕСКО угоду про купівлю теплової енергії. Як результат, компанія терпіла непередбачувані збитки. Адже, згідно з бізнес-планом, провівши за кредитні кошти енергозберігаючі заходи, ЕСКО повинна була купувати у КП  «Теплокомуненерго» значно менше тепла, розплачуючись лише за фактично поставлені Гкал. на підставі показань приладу обліку, а від споживачів отримувати плату за послугу за тарифом, який не змінився. Тільки в такому разі ЕСКО мала б достатньо коштів для погашення тіла єврокредиту та відсотків. Тільки у березні 2011 року вдалось організувати надання послуги по опаленню та гарячому водопостачанню від ЕСКО, яка досі обслуговує «щасливий» будинок у Ніжині.

І навіть попри проблеми приклад ніжинської «панельки» не лише демонструє очевидні переваги для мешканців будинку щодо підвищення температури, зменшення тепловтрат, підвищення енергоефективності будинку, але й реальність повернення кредитних коштів. Звичайно, при певній мірі наполегливості. 

ecotown.com.ua

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: