Завантаження ...
banner
banner

Вас ошукали в Інтернеті – зверніться до кіберполіції

Як показує практика та кримінальна статистика, з впровадженням новітніх форм безготівкових розрахунків, можливості дистанційно заключати договори та використовувати для розрахунків свою банківську картку



Як показує практика та кримінальна статистика, з впровадженням новітніх форм безготівкових розрахунків, можливості дистанційно заключати договори та використовувати для розрахунків свою банківську картку, суспільство поповнилося і новою категорією правопорушників – кіберзлочинцями.

Вони добре володіють ПК та з легкістю вправляються зі складними комп’ютерними програмами. І я вже не говорю про купівлю товарів та послуг через мережу Інтернет, сплату рахунків за спожиті комунальні послуги у глобальній мережі та, банально, користування соціальними мережами, які просто «нашпиговані» приватною інформацією користувача. 

Стати жертвами таких шахраїв легко, адже у майже ста відсотках випадків, більшість інформації необхідної для «очищення» рахунку зі всіма вашими заощадженнями, злочинці отримують саме від своїх потенційних жертв. Іноді люди самостійно перераховують кошти на рахунки шахраїв як оплату за товари чи послуги навіть не підозрюючи, що їх ошукали та добросовісно оплачені блага вони не отримають.

Схеми різноманітні та часто передбачають неодноразовий перерахунок коштів через мережу банківських установ по всій країні.
Для швидкого розкриття даної категорії злочинів та припинення злочинної діяльності таких «комп’ютерних геніїв», необхідним є забезпечення негайного реагування на повідомлення громадян про вчинення відносно них шахрайських дій. 

На сайті Департаменту кіберполіції Національної поліції України функціонує форма зворотнього зв’язку за посиланням «https://cyberpolice.gov.ua/declare/», де громадяни можуть подавати звернення в разі вчинення відносно них протиправних дій в мережі Інтернет.

Алгоритм залишення заяви на сайті дуже простий та доступний для всіх без винятку громадян:

1.Зайти на головну сторінку сайту Департаменту кіберполіції за посиланням  «https://cyberpolice.gov.ua».

2.В лівому верхньому куті головної  сторінки сайту ДКП відкрити розділ «Зворотній зв’язок», після чого відкривається сторінка з роз’ясненнями громадянам їх прав та обов’язків в рамках  Закону України «Про Національну поліцію», Закону України «Про звернення громадян», статтею 383 Кримінального кодексу України про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину.

3. Після ознайомлення з вищезазначеним документом, а саме «Пам’яткою, щодо ведення єдиного обліку в органах поліції заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події» (в кінці документа необхідно поставити відмітку напроти слова «Ознайомлений» та натиснути «Продовжити»)

4. Після чого на екрані відображаються  сторінка з «Формою для подачі електронного звернення», де необхідно  вказати інформацію про заявника (обов’язкові реквізити: ПІБ, дата народження, адреса проживання, номер телефону, електрона поштова скринька), інформацію про подію(де вказуються дані про зловмисника, назва шахрайського ресурсу, номер карти шахрая, опис обставин події та інше )

5. В нижній частині звернення необхідно поставити відмітку «Даю згоду на обробку моїх персональних даних» та відмітку «Я не робот»

6. Після цього натиснути  «Відправити»

7. Cторінка браузеру оновиться і до перегляду відобразиться інформація з номером звернення по якому в подальшому можна дізнаватися про рух звернення. 

8. Після того як відділ моніторингу проведе аналіз по зверненню, заявника буде проінформовано (на вказану електронну пошту), куди направлено  звернення для подальшого розслідування та внесення відомостей в ЄРДР.

9. Про рух звернення можна дізнатись надіславши питання на електронну пошту callcenter@cybercrime.gov.ua.

Якщо ж з якихось причин ви не можете самостійно залишити заяву на вказаному сайті, звернувшись до Ніжинського відділу поліції кваліфікований співробітник допоможе вам заповнити всі необхідні позиції та роз’яснить як відслідковувати хід її розгляду.

Сектор моніторингу Ніжинського відділу поліції

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: