Завантаження ...
banner
banner

Пухлина важила 13,5 кілограмів

У Чернігівському онкодиспансері жінці видалили пухлину вагою 13,5 кілограмів (!), яка за формою нагадувала свинячу голову. Знімки новоутворення просто вражають: складно уявити, як - «таке» жінка носила в собі

Онкологія, пухлина


У Чернігівському онкодиспансері жінці видалили пухлину вагою 13,5 кілограмів (!), яка за формою нагадувала свинячу голову. 

Знімки новоутворення просто вражають: складно уявити, як - «таке» жінка носила в собі.

- Операція була ще в серпні, але тільки зараз ми можемо з упевненістю констатувати: жінка повністю здорова, почуває себе добре, - каже завідувач гінекологічним відділенням Чернігівського обласного онкодиспансеру, онкогінеколог Юрій Шень. - Пацієнтка живе в одному з райцентрів області. Вік - близько 50 років. Живе звичайним сільським життям, тримає велике господарство - худобу, птицю, обробляє городи. 

Про новоутворенні вона знала кілька років, але лягати на операцію не хотіла, поки пухлина не стала заважати їй займатися господарством. Сама жінка не повна, але у неї сильно випирають живіт. За останні два роки пухлина дуже розрослася, і хвора змушена була погодитися на операцію, бо, як вона сказала, стало важко доїти корову. 

Їй дуже пощастило, що освіта виявилося доброякісним. Часто пацієнти з великими новоутвореннями (як доброякісними, так і злоякісними) є неоперабельними. Особливо якщо пухлина злоякісна, тому що рак розростається до таких розмірів вже на останніх стадіях. У цьому випадку операція пройшла без ускладнень, хоча легкої її не назвеш. Ми застосували метод електрозварювання тканин: тобто операція проводилася безкровно і без швів, що значно прискорює як втручання, так і реабілітацію.

Вилучену з маткою пухлина лікарі спочатку зважили, а потім направили на подальше дослідження. За словами Юрія Шеня, це не найбільша пухлина, яку йому доводилося видаляти: в його практиці була пацієнтка з новоутворенням в матці загальною вагою 22 кілограми!

- Жінок з запущеними пухлинами досить багато. Не всі розуміють, що попередження хвороби завжди дешевше, ніж її лікування. Треба долати свій страх перед візитом до лікаря і регулярно обстежуватися. Ніякі корови і городи не варті вашого здоров'я і повноцінного життя. Пацієнтці з 13-кілограмовою пухлиною, повторю, дуже пощастило: тепер вона може вільно рухатися, їй нічого не заважає. Вона повернулася до звичного способу життя. Однак для неї видалення такого величезного новоутворення - саме по собі стрес, і до сих пір ми не були впевнені, як організм на це відреагує. Тому не запускайте себе і звертайтеся до лікаря вчасно!

- Яка приблизна вартість операції з видалення такої великої пухлини?

- Всі операції в нашому онкодиспансері безкоштовні. Пацієнт повинен тільки оплатити вартість медикаментів. Для гінекологічних пацієнтів (в залежності від складності операції) ця сума коливається від 2 до 5 тисяч гривень. Сюди входять перев'язувальні матеріали, анестезія, антибіотики та ін. Все, що необхідно під час самої операції і після неї.

Наталія Федосенко, «Гарт» №48 (2853) від 30 жовтня 2017
Джерело: www.gorod.cn.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: