Завантаження ...
banner

Класичні схеми шахрайств діють безвідмовно

Вже тривалий час поліція закликає громадян бути пильними та уважними, оскільки продовжують мати місце випадки вчинення шахрайств на території області. Народна мудрість каже: «Попереджений – значить озброєний!»

Вже тривалий час поліція закликає громадян бути пильними та уважними, оскільки продовжують мати місце випадки вчинення шахрайств на території області. Народна мудрість каже: «Попереджений – значить озброєний!». 

Продовжуємо «озброювати» вас важливою інформацією про шахрайські схеми, та маємо надію на те, що одного разу гіркий досвід інших людей допоможе не стати черговою жертвою винахідливих злочинців.

Сценарій 1: «З ВАШИМИ БЛИЗЬКИМИ СТАЛАСЯ БІДА»

Одного ранку на мобільний телефон 50-річної прилучанки подзвонили шахраї та надзвичайно переконливо запевнили, що її чоловік потрапив у ДТП. Питання про притягнення його до кримінальної відповідальності вирішиться вже протягом кількох годин, тому якщо хочеш бачити чоловіка на волі, негайно потрібні гроші. У жінки було 7 тис. грн.. які вона сама ж і запропонувала у якості «відкупу». Номер рахунку, куди треба було відправити гроші, отримала тут же і одразу кинулася до банкомату. А потрібно було подзвонити чоловікові! Виявилося, що з чоловіком все добре, а жінка поповнила сумний список ошуканих.  

Набагато більшими виявились грошові втрати літньої жительки Сновського району. Їй також повідомили, що син старенької нібито став винуватцем ДТП, та запропонували «вирішити питання» за 15 тисяч гривень. Жінка слухняно зібрала цю чималу суму та понесла її у банківське відділення, де перерахувала гроші на вказану «посередником» картку. Однак шахраям здалося цього замало, тож невдовзі потерпіла повторила операцію, перерахувавши знову 15 тисяч, але вже на інший рахунок. А коли бабуся втретє прийшла до банку, касир поцікавилася, куди клієнтка надсилає такі великі суми. І, почувши легенду шахраїв, порадила старенькій негайно зателефонувати синові. Тоді обман і розкрився, але 30 тисяч гривень вже були втрачені..

Цей сценарій і справді хрестоматійний. Зазвичай, жертвами такого виду шахрайства стають літні люди. Ситуації у які потрапляють близькі таких довірливих потерпілих можуть бути різні. Це і затримання поліцією, і винуватість у ДТП, або ж необхідність термінового лікування, внаслідок аварії... Шахраї, зазвичай, б'ють на емоції та переконують: діяти потрібно терміново, і кожна секунда затримки - може вартувати життя. Завдання афериста - спровокувати стрес і змусити людину, вимкнувши розум, керуватися емоціями.

Як уникнути такого сценарію:

1. Не реагувати на дзвінки від невідомих вам осіб, які представляються співробітниками поліції і вимагають грошей за свої «послуги». 
2. Не довіряти незнайомцям, що дзвонять на мобільний чи ж стаціонарний телефони, на слово. Перед тим, як почати панікувати, поставте якомога більше запитань людині, що вам телефонує. Аналізуйте усе почуте. Іноді досить лише одного запитання - «Як називається відділ поліції де ви працюєте?», «Можу я поговорити з чоловіком (сином, племінником)?». Почувши, що такий бажаний для шахрая, контакт не встановлено та ви сумніваєтеся у його словах, він, скоріше за все, обірве розмову. Якщо ні, зробіть це самі і подзвоніть родичам та до поліції.   
3. Не поспішайте перераховувати гроші на вказаний номер або віддавати їх особі, яка по них прийде - усе це різновиди вдало вибудованої схеми. Скажіть, що вам потрібен час на те, аби зібрати необхідну суму, хоча б кілька хвилин. Використайте цей час, аби зв'язатися зі своїми близькими та порадитись із кимось із знайомих, і розібратися у ситуації.

Сценарій 2: SMS: «ВИ ВИГРАЛИ АВТО!»

Як він працює. На мобільний телефон надходить повідомлення про те, що Ви ні з того ні з сього виграли, наприклад, автомобіль. Як забрати приз – дізнайтеся подзвонивши на номер телефону у цьому ж таки повідомленні. Далі шахраї ввічливо пояснюють, що для отримання вже такого бажаного авто необхідно заплатити всього 1 % його вартості ( це може бути сума від 5 до 10 тис. грн..) Після того, як окрилений «щасливчик» перерахує гроші на рахунок продиктований тим же голосом у слухавці, з щедрим шахраєм зв'язок обривається. 

У даному випадку аферисти розраховують на вірі українців у дива і «халяву». Отримати задарма авто чи ж інший коштовний приз - мрія чи не кожного. Шахраї, як професійні психологи, переконують у надвигідності пропозиції. І, найголовніше - у тому, що скористатися нею можна лише у цю хвилину, не даючи часу на роздуми.  Окрилені відчуттям «нарешті і мені пощастило!» люди піддаються та ладні виконувати всі умови «дарувальників».

Яскравий приклад вдалося знайти у мережі: наприкінці минулого року на Київщині затримано трьох шахраїв, які видурювали гроші у пенсіонерів прямо на вулиці. У однієї з жертв - 73-річної жінки -  зловмисники виманили 1200 доларів США та 20 тисяч гривень. Двоє чоловіків і жінка підійшли до пенсіонерки та запропонували взяти участь у акції, яка, начебто, дає можливість отримати пільгову картку зі знижками на всі товари в магазинах міста. Утім, щоб стати переможцем, літній жінці потрібно було довести свою платоспроможність. Пенсіонерка вирішила не зволікати. Результат - втрата коштів та заява до поліції.

У такому випадку можна порадити лише одне: не будьте занадто довірливі! Пам’ятайте: дешевий сир – тільки в мишоловці, а безкоштовний і поготів.   

Сценарій 3: «ТІЛЬКИ У НАС! ЯКІСНИЙ ТОВАР І НАЙНИЖЧІ ЦІНИ! 

Цей шахрайський сценарій також побудований на вірі українців у дива. За неймовірно вигідною пропозицією вам можуть запропонувати придбати усе: від одягу та побутової техніки - до пластикових вікон та цукру. Єдина спільна умова - передоплата.

Аби стовідсотково уберегтися від шахраїв, потрібно діяти за схемою: отримав товар, перевірив якість і тільки після цього заплатив. Останнім часом, інтернет-магазини та сайти оголошень які турбуються про свою репутацію, пропонують клієнтам варіанти «безпечної покупки». Шахраї оминають такі інтернет-ресурси, адже є значний ризик бути викритим. 
Спокусившись на низьку вартість товару, пам'ятайте народну мудрість: «Скупий платить двічі». Шахраї, зазвичай, люди розумні й винахідливі. Позитивні відгуки на сайтах чи ж форумах - можуть бути справою їхніх же рук. А передоплата як обов'язкова умова – сигнал про те, що із цим продавцем бажано справи не мати.

Сценарій 4: «ПОТРІБНІ ДАНІ КАРТКИ, АБИ ПЕРЕРАХУВАТИ КОШТИ»

Між тим, небезпечно в Інтернеті не тільки купувати, а й продавати. Всесвітня мережа стала справжньою знахідкою для шахраїв. Кількість афер, які їм вдається втілити у життя завдяки Інтернету, з кожним роком тільки збільшується. Найчастіше Інтернет-шахраї намагаються заволодіти даними платіжних карт своїх жертв. Як? Варіантів безліч.

64-річний чернігівець постраждав від дій афериста, який розмістив оголошення про продаж товару — сантехнічного пристрою — на популярному ресурсі Інтернет-оголошень. У покупця ж злочинець спромігся вивідати повні дані його банківської картки (а це і номер, і код безпеки і термін дії!) та викрав з рахунку всі заощадження, майже 10 тисяч гривень.

Шахраї можуть і одразу представлятися співробітниками банку, розповідати історії про «проблеми в системі», необхідність терміново відновити усі персональні дані клієнта, аби зберегти гроші на рахунку, або ж щоб переконатися, що ваша картка не була вкрадена. Але для цього вони обов'язково вимагатимуть назвати усі ваші персональні та карткові дані. Або ж просто попросять зачитати код, який прийде вам по sms і, начебто, підтверджуватиме те, що картка ваша, і з нею усе гаразд. Та уважно читайте, що написано у повідомленні. Адже у цей час, найімовірніше, шахраї саме намагаються через банкомат скористатися надзручною для них послугою «готівка без картки». І все, що їм потрібно - той самий код, який від вас і вимагають. Щойно його буде озвучено - гроші знімуть з рахунку.

Ще один спосіб, як шахраї можуть вкрасти гроші з банківського рахунку - роздобути дублікат sim-карти мобільного номера власника картки. У такому випадку телефон жертви просто буде заблокований, а шахраї, знаючи номер «кредитки» та маючи на руках дублікат sim-ки, отримають усі необхідні паролі й коди підтвердження для операцій в Інтернеті, чи ж біля банкомату. «Обнулення» рахунку - справа часу.

Найчастіше жертвами цього способу стають продавці товару в мережі. Вони розміщують оголошення, тому не дивуються дзвінкам з незнайомих номерів. Аби отримати дублікат телефонної картки, шахраї або змушують людину кілька разів поспіль їм подзвонити і не беруть слухавку, або телефонують самі й обривають зв'язок. Після цього на рахунок може прийти мінімальне помилкове «поповнення». А потім сам номер - просто блокується. Це означає, що знаючи інформацію про останні набрані номери, останнє поповнення, шахраї замовили і отримали у мобільного оператора дублікат sim-карти. Подальший план дій - відомий. 

Найпростіші рекомендації:

1. Нікому й ніколи не повідомляє свій ПІН-код.

2. У жодному разі не надавайте особисту інформацію у відповідь на електронні листи чи дзвінки із ніби-то банку. Краще самі перетелефонуйте на офіційний номер call-центру вашої фінустанови і з'ясуйте ситуацію.

3. Працівник банку ніколи не буде дзвонити до вас із закритого номеру. Якщо вас просять надіслати пароль або інші карткові дані, не робіть цього, поки самі не зв'яжетесь із банком і не переконаєтесь, що це не спроба шахрайства.

4. Працівник банку ніколи не буде сам дзвонити вам, аби запитати ваше «контрольне слово» з анкети.

5. Практикуючи купівлю-продаж через Інтернет, краще оформіть для цього окрему картку. Зберігайте там стільки грошей, скільки потрібно для конкретної справи. Не використовуйте для оплати в Інтернеті картки, на яких постійно знаходяться великі суми грошей

6. Не залишайте персональні дані про свою картку на інтернет-сайтах в оголошеннях.

7. Встановіть ліміт зняття готівки з картки: добовий і на кожну операцію. За потреби, ви зможете легко його змінити, а от шахраям це обмежить простір для дій.

8. Підключіться до sms-банкінгу, аби знати про усі операції по вашому рахунку. Сподіваємося, що тепер ви достатньо «озброєні» інформацією та у разі необхідності зможете дати шахраям гідну відсіч.

Сектор моніторингу Ніжинського відділу поліції
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: