Завантаження ...
banner
banner

Про 5 тисяч вбитих жителів Козарів практично забули

Жахлива доля спіткала Козари у Носівському районі, де за один день у березні 1943 року розстріляно та закатовано 4800 мирних жителів. Втім, на відміну від Корюківської траагедії, яку хоч почасти згадують владці та ЗМІ, про Козари майже забули

Козари, трагедія, війна


Жахлива доля спіткала Козари у Носівському районі, де за один день у березні 1943 року розстріляно та закатовано 4800 мирних жителів. Втім, на відміну від Корюківської траагедії, яку хоч почасти згадують владці та ЗМІ, про Козари майже забули.

На початку березня у лісі під Козарами відубвся бій між учасниками партизанського з'єднання «За Батьківщину» та нацистами. Для помстаи за загибель своїх вояків, 11 березня 350 карателів на 10 вантажівках прибули до Козарів. Населений пункт був оточений, на перехрестях вулиць встановлено кулемети, а нацисти почали ходити від хати до хати убиваючи мирних мешканців і підпалюючи хати.

До вечора 11 березня застрелено або спалено 4800 селян, з яких понад тисяча — діти. Село перетворилося на суцільне згарище. Згоріли всі громадські будівлі й 870 дворів.

Сьогоднішні траурні заходи у пам’ять трагедію 75-річної давнини зібрали чимало людей: представників влади громади та району, духовенство, учнів шкіл, представників громадськості з Носівки, Андріївки, Іржавця та Козарів. Ходою пам'яті від Свято-Покровського храму, гості, духовенство та жителі навколишніх сіл рушили до обеліска загиблим. Тут відбувся мітинг-реквієм з покладанням квітів до пам'ятника закатованим.

Тематичне продовження мітингу відбулося у сільському будинку культури, де організатори запропонували поетичну годину пам'яті. Місцевий житель, нині студент Харківського національного університету мистецтв, відділення академічного співу В’ячеслав Яковець виконав гімн Козар, який вже давно став гордістю на лише цього поліського села, а й усієї Носівщини. Його виступи земляки слухали стоячи.

otg.cn.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: