Завантаження ...
banner
banner

Історія сім'ї, де вбили дворічну дитину

Гучний розголос отримала трагедія, що сталася 20 березня у селі Мильники (колишня Григорівка) Ніжинського району, смерть дівчинки 2015 року народження


Гучний розголос отримала трагедія, що сталася 20 березня у селі Мильники (колишня Григорівка) Ніжинського району, смерть дівчинки 2015 року народження.

Детальніше: На Ніжинщині затримали нелюда, який до смерті побив дворічну дитину

Відома, що сім’я де відбулася це горе, перебуває під наглядом у соціальних служб як неблагонадійна.

У зв’язку з цим, сьогодні на засіданні виконавчого комітету, начальник служби у справах дітей виконкому Ніжинської міської ради, Наталія Рацин, роз’яснила ситуацію щодо цієї сім’ї.

Справа в тому, що  сім’я ця зареєстрована по місту Ніжину, а фактично проживала у селі Мильники Ніжинського району, тому служба у справах дітей виконавчого комітету Ніжинської міської ради не завжди практично мала змогу перевіряти та допомогати сім’ї.

Повідомлення про дану сім’ю вперше було отримано 1 квітня 2013 року, коли до служби у справах дітей міста Ніжина, надійшов лист від Ніжинського міського центру соціальних служб сім’ї,  дітей та молоді та телефонне повідомлення з Ніжинського пологового будинку про соціальний захист новонародженої дитини громадянки Єсипенко Галини Григорівни.

Зауважимо, що у жінки двоє дітей, старша донька -  Діана, менша (загибла)  - Вероніка.

26 березня 2013 року у Галини Єсипенко була народжена дівчинка і медичний персонал був стривожений тим, що у матері немає умов для проживання дитини за місцем реєстрації мами ( місто Ніжин, вул. Лисивців).

2 квітня поточного року після виїзду спеціалістів у справах сім’ї та молоді за місцем реєстрації матері дитини виявлено, що умови проживання за цією адресою становлять загрозу для життя та здоров’я новонародженої дитини.

Малолітню дівчинку, яка на той час ще не була разеєстрована, разом з матір’ю направлено до дитячого відділення Ніжинської міської лікарні на тимчасове проживання. Вже 18 квітня мати разом з дитиною зараховані на тимчасове проживання до Чернігівського обласного центру соціально-психологічної допомоги.

11 серпня 2013 року Чернігівський обласний центр повідомив, що Галина Єсипенко та її донька відраховані з центру і будуть проживати за адресою Ніжинський район, село Мильники (на той час Григорівка), вул. Ворошилова.

14 серпня служба у справах дітей Ніжинської міської ради повідомила службу у справаж дітей Ніжинської райдержадміністрації про те, що мати з дитиною будуть проживати за даною адресою.

Продовж із серпня 2013 року по липень 2017 року  жодної інформації про цю сім’ю,  а саме про неналежне утримання дітей, Діани та уже народженої в 2015 році Вероніки до служби у справах дітей виконавчого комітету не надходило.

Вперше після тривалого часу, 24 липня 2017 року дійшло повідомлення від служби у справах дітей Ніжинської районної державної адміністрації, що із села Мильники до Ніжина вибула сім’я Галини Єсипенко з  двома малолітніми дітьми. До цього вони з 13 червня по 21 липня перебували в Ніжинський центральній районній лікарні. Мати самовільно забрала дітей. Можливим місцем їх перебування може бути місто Ніжин вул. Шевченка 110 кв.15.

І тільки 11 січня 2018 року до міста надійшла Інформація, від служби у справах дітей районної адміністрації, що з села Мильники вибула сім’я Єсипенко. За час проживання у Ніжинському районі у зв’язку з неналежним виконанням батьківських обов’язків служба у справах дітей Ніжинської районної адміністрації було зібрано пакет документів та підготовлено висновок про доцільність позбавлення матері  батьківських прав.

Дійсно, сім’я на той час перебувала у Ніжині, за даною адресою. Відповідними службами було відвідано матір та дочок, складено акт. Сім’я перебувала в орендованій квартирі, яку жінці винаймала її сестра. В квартирі були присутні всі зручності, квартира придатна для проживання, зроблений ремонт, чисто, наявні необхідні речі. На погляд членів комісії діти  були здорові. Як виявилось на той час, мати не отримувала соціальних виплат на дітей так як не встигла переоформити документи, виплати вона отримувала через управління праці соціального захисту  Ніжинської районної адміністрації. Матері запропонований соціальний супровід для допомоги у переоформлені соціальних виплат.

Впродовж серпня та грудня 2017 року інформації про неналежне виконання матір’ю її обов’язків не надходило.

Соціальні служби повторно відвідали сім’ю Єсипенків, за адресою Лисивців, дана адреса була вказана в листі служби районної адміністрації. Прибувши на місце, виявилось, що Галина з дітьми там не проживає. В будинку не створені умови для проживання. Будинок належить матері Галини Єсипенко, вона і повідомила що її донька наразі проживає в селі Мильники. Жінка була п'яна, та в компанії "сумнівних" людей.

Як виявилось пізніше Галина Єсипенко весь час там проживала, а в Ніжині просто гостювала в сестри близько 2 тижнів. Доки їй допомогли переоформити допомогу на дітей.

В Мильниках жінка з дітьми проживала в будинку подруги матері, разом з її сім'єю, у будинку проживало чотири дитини, саме співмешканець господарки будинку підозрюється у побитті дитини, що призвело до смерті. Як виявилось, чоловік уже відбував покарання, за побиття неповнолітнього.

Причиною смерті дитини стала черепно-мозкова травма, забій головного мозку, що є наслідком дії тупого предмету. На тілі дитини також виявлено численні синці на руках та тулубі.

Але, якщо слідство доведе, что даний злочин вчинив співмешканець, його будуть судити не за вбивство а за ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України, умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого.

Крім того, за фактом злісного невиконання встановлених законом обов’язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки, а саме смерть, розпочато кримінальне провадження відносно матері померлої за ознаками злочину, передбаченого ст. 166 КК України.

На думку присутніх на засіданні, такі трагедії стають через безправність правоохоронних органів,  та соціальних служб. Вони не мають права “прийти та забрати” дітей. Поліція приїжджала до Мильників, але в будинок їх ніхто не впустив.

mynizhyn.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: