Завантаження ...
banner
banner

Про пільгове перевезення говорили в міськраді

3 квітня в стінах Ніжинської міської ради відбулося засідання «круглого столу» щодо обговорення питання «Перевезення в громадському транспорті пільгових категорій населення»

перевезення, пільги, вартість проїзду

3 квітня в стінах Ніжинської міської ради відбулося засідання «круглого столу»  щодо обговорення питання «Перевезення в громадському транспорті пільгових категорій населення».

В засіданні взяли участь представники Ніжинської міської Організації ветеранів України, головою якої є Лариса Алєксєєнко, представники підприємств-перевізників, що забезпечують громадське транспортне перевезення в Ніжині, начальник відділу транспорту та зв’язку Віктор Карпенко, секретар міської ради Валерій Салогуб, заступник міського голови Сергій Дзюба. Головуючим засідання був перший заступник міського голови Григорій Олійник.

Дана зустріч відбулася за ініціативи Лариси Алєксєєнко, оскільки нещодавно громадською організацією, яку вона очолює, було проведено зустріч-обговорення, за участю ніжинців, що мають право на пільгове перевезення, з приводу підняття вартості проїзду пільговим категоріям населення.

Отож, як зазначив перший заступник міського голови Григорій Олійник, аби обговорити проблемні питання, які існують у цій сфері, визначити причини та окреслити шляхи їх вирішення, і відбувається даний «круглий стіл».

Метою зустрічі є знаходження конструктиву між міською владою, перевізниками, пасажирами та громадськістю, наголосив Віктор Герасименко.

Варто зазначити, що до 2016 року на законодавчому рівні передбачалося покриття пільгових перевезень за рахунок державного бюджету України, проте навіть раніше, починаючи з 2014 року, фінансування виділялося лише на рівні 30%, а з 2016 року, із внесенням відповідних змін в законодавство, компенсація таких пільг з державного бюджету   зупинилася повністю, при цьому кількість пільг залишилась незміною, як і кількість осіб, що мають на них право.

«У Ніжині проживає населення, що має право на користування 8 пільговими категоріями. До того ж потрібно враховувати гостей міста, що теж користуються такими пільгами» – наголосив Григорій Олійник.

«Майже 10 тисяч пенсіонерів в Ніжині – це пенсіонери не за віком, які також користуються правом на пільгове перевезення» – додала начальник управління праці та соціального захисту населення Ніжинської міської ради Валентина Кулініч.

«Щоб повністю покрити витрати на  пільгове перевезення в міському бюджеті лише ніжинців, щорічно необхідно передбачати близько 30 млн грн, а такої можливості немає» – зауважив перший заступник міського голови.

Де-факто, питання компенсації пільгових перевезень з «плеч» держави перейшло на «плечі» муніципалітетів, хоча законодавчо це теж чітко не регламентовано.

І абсолютно зрозуміла позиція людей, що мають відповідні законодавчо визначені пільги. Якщо законом пільга надана, то вона має бути реалізована.

У зв’язку з цим міська влада взяла на себе покриття таких витрат.

Також представниками громадської організації піднімалося питання неетично поведінки водіїв. У зв’язку з цим і виникають час від часу конфлікти в громадському транспорті. Частіше за все це пов’язано з людським фактором і непорозуміннями між водіями громадського транспорту та  пасажирами. Проте дані обставини не  виправдовують хамську поведінку водіїв до пасажирів, і на це перевізники мають звернути окрему увагу.

Тому необхідно знайти шляхи вирішення проблеми.

Коментуючи підняті питання, перший заступник міського голови Григорій Олійник наголосив, що в громадському транспорті має міститися чітка інформації щодо перевізника, номер телефону, куди може звернутися пасажир із скаргою або ж по інших питаннях, щоб керівник підприємства, що надає послуги по перевезенню міг відповідно реагувати на неналежну поведінку водіїв.

Представники підприємств-перевізників поінформували про заходи, які вони проводять щодо удосконалення своєї діяльності, зупинилися на роботі задля збереження кваліфікованих кадрів, витратах на обслуговування техніки.

Підсумовуючи обговорення та пропозиції обох сторін, як перевізників так і представників громади, щодо підняття тарифів на пільгове перевезення було погоджено підвищити вартість проїзду:

    Для населення – на 1 грн (було 4,50 грн, підняти до 5,50 грн);
    Для пільгових категорій – на 1 грн (було 3 грн, підняти до 4 грн, але із обмеженням в часі, даний тариф  діятиме із 9 до 16 год);
    Залишити пільгове безоплатне перевезення для відповідних категорій населення
    Для учнів вартість проїзду залишити без змін (1 грн в дні навчання, 3 грн в інші дні).

Григорій Олійник зауважив, що міська влада відкрита до співпраці, у  своїй роботі врахує всі пропозиції та ті, що надійдуть в подальшому.

Вікторія Коломійченко для nizhynnews

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: