Завантаження ...
banner

У Ніжині хочуть створити патронатну сім'ю

Про те, що притулки та інтернати – не найкраще місце для виховання дітей, говорять давно. Та поки що, крім прийомних сімей та дитячих будинків, альтернатив у дитини не було

патронат, сім'я, дитина, навчання

Про те, що притулки та інтернати – не найкраще місце для виховання дітей, говорять давно. Та поки що, крім прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, альтернатив у дитини, яка опинилася без батьківської опіки не було.

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України №148 від 16.03.2017 “Деякі питання здійснення патронату над дитиною” в області триває робота по запровадженню послуги сімейного патронату.

На сьогодні в Україні вже є вже 27 патронатних родин, одна з них в Чернігівській області. Нещодавно ще чотири сім'ї з Чернігівської області пройшли навчання у місті Києві, серед них і сім'я Алли та Олександра Авер`янових з Ніжина.

Патронат над дитиною – соціальна послуга, розроблена на основі найкращих європейських та міжнародних практик догляду дітей, які тимчасово залишилися без батьківського піклування. Ця комплексна послуга передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя у період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин та у період прийняття рішення щодо подальшої долі дитини.

Надання послуги патронату дитині забезпечується, в першу чергу, патронатним вихователем. З моменту передачі її під патронат саме патронатний вихователь несе повну відповідальність за життя, збереження та покращення здоров’я дитини.

Він професійно та майстерно налагоджує стосунки з дитиною, яка розлучена зі своїми батьками, оцінює її потреби, створює сприятливі, комфортні умови для розвитку та соціально психологічної реабілітації дитини, формування чи підтримки важливих для неї родинних стосунків, а також готує дитину до повернення у свою родину, або допомагає налагодженню контактів дитини з її новою сім’єю.

Оптимальний строк перебування дитини в патронатній сім’ї – до 3 – ох місяців (в окремих випадках – до 6-ти місяців). За цей час відповідні служби повинні провести роботу з батьками дитини і визначити, де їй буде краще, при цьому можливість повернути дитину до батьків є пріоритетом в роботі з сім’єю.

У рамках програми створення патронатної сім'ї в Ніжині 4 березня проведено навчання для міждисциплінарної команди з метою прийняття рішень у найкращих інтересах дитини, підготовки рекомендацій сім'ї за результатами навчання та підготовки договору про запровадження послуги патронату над дитиною в  Ніжині.

Навчання проходило за участі заступника міського голови Ігоря Алєксєєнка, начальника служби у справах дітей Наталії Рацин, начальника управління праці та соціального захисту населення Валентини Кулініч, заступника начальника управління освіти Надії Пономаренко, в.о. директора міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Леоніда Безпалого, психолога міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Анни Ріднік, сімейного лікаря Наталії Бондар, інспектора ювенальної превенції Ніжинського відділення поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області Романа Шкаберди та кандидатів в патронатні вихователі Алли і Олександра Авер`янових.

Провели навчання провідний фахівець із соціальної роботи обласного Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Анна Нічипоренко та психолог Наталія Хатнюк.

Питання формування компетентності членів міждисциплінарної команди при створенні патронатної сім'ї, взаємодії спеціалістів з патронатними вихователями, батьками та спеціалістами, залученими до організації послуги патронату над дитиною, у процесі забезпечення найкращих інтересів дитини - мета цього навчання.

Тому навчання-тренінг було інформативно насиченим, взаємодія тренерів та групи - пізнавальна та конструктивна.

За результатами навчання патронатні вихователі отримають відповідні рекомендації, після чого сім'я отримає статус патронатної та зможе приймати дітей на виховання.

За інформацією служби у справах дітей

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: