Завантаження ...
banner

У Ніжині може з’явитись новий туристичний об’єкт. Відео

У центрі міста на території Всіхсвятської церкви нині тривають розкопки підземель, виявлених дослідниками в 2002 році

підземне приміщення, Іван Кедун, музей, вино

У центрі міста на території Всіхсвятської церкви нині тривають розкопки підземель, виявлених дослідниками в 2002 році. Археологи та історики припускають, що тут могли бути винні погреби. І сподіваються, їх відкриття доповнить портрет стародавнього міста. День пам’яток історії та культури знімальна група Суспільного провела в підземному Ніжині.

Існує багато припущень, для чого використовувались ці ходи, наприклад, дехто дотримується думки, що підземелля поєднують всі церкви Ніжина, хтось вважає, що це підземний хід між чоловічим та жіночим монастирем, хід  із Чернігова на Київ через Ніжин. Але на даний час первинне призначення цих ходів історики ще не встановили.

В  2016 році ніжинські археологи почали проводити розкопки, за  2017 рік розчистили приміщення і вже на сьогоднішній день достеменно відомо про існування 12 підземних приміщень, на основі георадарних досліджень можна говорити, що площа даних підземель становить 400 м2.

Археологи опрацювали документи  і знайшли історичні витоки матеріалів в грецькій колонії 17 століття в Ніжині, яка була чи не найбільшою в Україні і мала особистий магістрат. В 19 столітті ці приміщення використовувалися в якості ринських погребів, в них зберігали вина.

Уже на даний час планують презентували колекцію монет 19 століття, створити експозицію зі знайдених фрагментів пляшок та клеймованої цегли.  А  вже влітку почнеться процес реставрації та перетворення підвалу в культурний об’єкт.

Для цього звичайно необхідне значне фінансування, в 2017 році міська рада прийняла цільову програму на 5 років у сумі 1 мільйон 100 тисяч гривень, на даний час виділено 400 тис грн., але цих коштів не вистачить для перетворення підземель в музей.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: