Завантаження ...
banner
banner

Публічний договір на вивіз сміття, всі таємниці розкрито!

Благоустрій – це візитна картка кожного населеного пункту, і наше місто не виключення. Стан чистоти у місті – оцінка діяльності як місцевої влади, так і громадськості

Благоустрій – це візитна картка кожного населеного пункту, і наше місто не виключення. Стан чистоти у місті – оцінка діяльності як місцевої влади, так і громадськості.  Вже майже два роки, як набув чинності Публічний договір на вивезення та утилізацію твердих побутових відходів, але ще й досі у мешканців Ніжина виникає багато питань та непорозумінь з цього приводу. Тому спробуємо прояснити всі основні питання, які турбують ніжинців.

Що таке Публічний договір?

Публічний договір – це договір зі споживачем на надання йому будь-якої послуги, а публічність дає право на укладання цього договору відразу з усіма споживачами конкретної послуги без підписання письмового примірника Сторонами. Така форма укладання публічного договору передбачена законодавством.  В даному випадку між жителями Ніжина та КП “ВУКГ” був укладений договір  про надання  послуги з вивезення та захоронення твердих побутових  відходів (ТПВ).

Публічний договір, це дуже  поширена форма відносин між надавачем послуги і користувачем. Наприклад: – ми користуємося послугами громадського транспорту. Ми не укладаємо кожен раз коли нам потрібно їхати окремий договір. Це тому, що перевізник взяв на себе публічні зобов`язання надавати послугу з перевезення всім хто її потребує. Теж саме стосується і перукарень і магазинів, де ми просто отримуємо послугу і розраховуємося за неї. Наше підприємство надає послугу всім, хто її потребує. А оскільки сміття продукує кожен мешканець Ніжина, а ми єдине підприємство, яке здійснює перевезення та захоронення відходів, то виходить, що ми надаємо наші послуги всім ніжинцям. Відповідно і сплачувати мають всі.

Деякі жителі стверджують, що вони взагалі не залишають сміття і що його у них просто немає.

До абонентського відділу підприємства, а також на телефон гарячої лінії звертаються громадяни з таким ствердженням. Твердження, що у сучасній приватній садибі взагалі не утворюються тверді побутові відходи, не витримує критики. Так, у  приватній садибі більші можливості щодо утилізації органічних відходів (від городу, саду, кухні, тваринництва). Це все можна скласти на компостну купу і незабаром використати як добриво. Але немає можливості безпечної утилізації на місці безлічі побутових відходів: від пакувальної тари, зокрема полімерної, приватного транспортного засобу, засобів гігієни, електроніки, електротехніки, від ремонтних робіт із застосуванням синтетичних сполук  у будівельних матеріалах, фарба  тощо…

Усе це не можливо безпечно утилізувати в садибі. Тобто велику частину побутових відходів  доводиться вивозити із садиби для переробки і утилізації. Більш за все, це сміття просто викидається десь у канаві, на стихійному сміттєзвалищі, у парках, скверах, за містом, у полях та лісах. Як правило, «організаторами» стихійних сміттєзвалищ в переважній більшості є недобросовісні громадяни, котрі не бажають укладати договори на вивезення відходів та сплачувати за вивезення. Тому й уздовж наших доріг, річок, в інших місцях загального користування замість соковитого різнотрав’я «квітують» купи різного непотребу, викинуті горе-господарями.

Існують ствердження типу “я все спалюю”, “я все закопую” та подібне…

Доволі багато речовин, які в принципі не можна ані спалювати, ані закопувати, ані викидати просто неба. Спалювання такого роду сміття, є дуже небезпечним для оточуючих, так як у повітря викидається при цьому дуже багато небезпечних для життя людини речовин. Потім цим повітрям дихають всі жителі міста і ,що найстрашніше, діти. Це є грубим порушенням законодавства України, а також законів етики та моралі.

Теж саме стосується і закопування сміття у себе на ділянці. Не одна розсудлива людина не буде отруювати свою і сусідську землю  і грунтові води шляхом такого роду “утилізації”. Тому знову ж таки це сміття кудись просто викидається. Як приклад, пальчикова батарейка забруднює 20 кв.м. ґрунту та 400 літрів води. Тож, якщо ви протягом року будете закопувати в себе 10 батарейок (від пульта, іграшок, годинника), цього буде достатньо аби забруднити свинцем, кадмієм, ртуттю, лугами та зробити непридатними для використання 4 000 літрів води, 200 кв.м своєї ділянки землі!

Багато мешканців вважає, що коли самі викинули сміття до контейнеру поблизу, або віднесли до сміттєприймального пункту , то за це не потрібно платити згідно договору.

Розмірковуючи логічно:  якщо житель Ніжина приносить сміття сам до приймального пункту чи до контейнера, далі його потрібно посортувати, завантажити до сміттєзбиральної машини та вивезти до міського полігону. Безкоштовно не поїде жодна машина – потрібно пальне, працівники теж безкоштовно працювати не будуть. Крім того підприємство платить екологічний податок державі та має багато інших витрат. Тому висновок один – безкоштовне вивезення та утилізація сміття неможливі.

Що тягне за собою відсутність сплати згідно публічного договору на вивезення відходів?

Відсутність сплати згідно Публічного Договору за вивіз та утилізацію сміття з спеціалізованими організаціями є порушенням, за яке існує відповідальність згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення та тягне за собою штрафні санкції.

Слід окремо наголосити:  договір укладено з усіма мешканцями Ніжина і нарахування оплати здійснюються на кожного ніжинця. При виникненні певної заборгованості, підприємство буде стягувати цю заборгованість у судовому порядку з усіма відповідними для боржника наслідками. Боржнику не згодному з дією публічного договору, перш ніж оскаржити наявність заборгованості, потрібно буде у суді довести, що його життєдіяльність унеможливлює продукування відходів, і що ціла низка Законів України стосується всіх громадян України ,за винятком саме його.

Шановні мешканці Ніжина! При виникненні будь-яких запитань, або ,наприклад, потрібно скорегувати кількість проживаючих за певною адресою, або виникла потреба уточнити певну інформацію, запрошуємо завітати до абонентського відділу комунального підприємства.

Чекаємо вас за адресою: м. Ніжин, вул. Чернігівська, 128. Дізнатися подробиці ви можете зателефонувавши на гарячу лінію підприємства (068) 272-62-32.

Шановні ніжинці, давайте разом дбати про чистоту рідного міста та дотримуватись правил благоустрою. Лише таким чином ми забезпечимо чистоту і порядок у Ніжині!

Відділ інформації КП "ВУКГ
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: