Завантаження ...
banner
banner

Сезон консервації у військовий час: що говорять ніжинські господині

Сезон консервації у військовий час: що говорять ніжинські господині фото

За вікном літо і сезон городів, стиглих огірків, кабачків та різних ягід і смаколиків, які дає зараз нам сама природа. "Війна війною, а обід за розкладом" - ця відома фраза була безпечно-жартівливою у мирний час.

Проте, коли війна дійсно прийшла на нашу землю, дана цитата має інший окрас. Люди думають: "А що далі? як буде? Що ми їстимемо і чи достатньо буде продуктів, запасів, тощо?". Як налаштовані ніжинські господарі та господині, чи будуть готувати запаси на зиму 2022, що говорять та що планують? Про це дізнавалися Журналісти MYNIZHYN.com.

"Мені чоловік говорить, що зараз важко щось спланувати, а вірніше не досить доречно. Бо як прилетить, не дай Боже до нас, то всі заготовки на зиму, все над чим трудилися влітку просто злетить у повітря, – говорить жителька Ніжина Катерина, – тому цьогоріч я трішки щось заготую на зиму,  якихось помідорів, салатів, огірка, але не багато. Адже ми не знаємо, де ми будемо завтра, через декілька днів, а не те, що зимою. Бо в лютому місяці ми з сестрою і маленьким племінником перебували на Західній Україні і "тримали руку на пульсі": якщо що, то їдемо за кордон. Тому я намагатимусь щось заготовити на зиму для нашої сім’ї, але по мінімуму".

Таміла з Ніжина, яка проживає у приватному секторі та має невеличкий огород біля будинку, налаштована дещо інакше. "Я думаю, що зараз, як ніколи, треба заготовляти на зиму продукти і багато! Адже
невідомо, чи буде у нас вдосталь всього в магазинах, як раніше, якою буде ця зима, ніхто не знає, та й коли читаєш та дивишся по телевізору, як люди виживали у деяких селах та містечках, то бачиш, що тільки консервація їх і виручала! Та й за потреби, я зможу допомогти комусь, бо й невідомо, чи будуть у нас переселенці, чи може потрібно буде чимось допомогти і ЗСУ".

Мешканка Iрина з Ніжина говорить, що мама буде готувати варення з вишні без кісточок, а чоловік любить солити помідори та огірки на зиму, в нього дуже смачно виходить. "Я вважаю, що заготовляти потрібно багато продуктів на зиму і не лише консервації, а й картоплю, буряк капусту, моркву і, як завжди, консервація трохи на зиму, адже цього річ може не вистачати коштів все це купувати".

"Я думаю, що буду заготовляти цього року консервації і побільше! Он які часи в нас настали!...Хіба ж хто думав про таке жахіття?.. – розповідає Галина Яківна, яка має дачу неподалік Ніжина, – Навіть у лютому- березні цього року людей по селах неабияк виручала консервація з погреба! Адже ті місця, що були в окупації, там люди не мали ані продуктів з магазинів і, навіть, хліба та не знали, що їсти. Дякувати Богові, люди у нас хазяйновиті та запасливі то ж консервація та заготовки з погребів дуже стали в нагоді. Дуже! Цього літа треба буде думати про зиму і надіятися, що скоро буде мир на нашій землі".

"А я не лише буду традиційно консервувати огірки та помідори з різними салатами, а й буду готувати заморозки на зиму. Зелений горошок заморожую, а потім його мариную і додаю в салати. А ще варю молоду кукурудзу, обрізаю зернечко, складаю по пакетах і відправляю в морозилку. – ділиться з нами своїми планами на зиму жителька Ніжина Олеся – Його можна використовувати і в салатах, і кидати в суп, тощо. А ще нарізаю різну зелень: кріп, петрушку, базилік і заморожую. Базилік також можна й засушувати. Крім того, буду засушувати різнотрав’я для чаю, воно і смачне, і корисне, і безкоштовне. Це й цвіт липи, і листя смородини, вишень, суниці, м’ята та меліса. А ще ароматний чай виходить з ботви моркви, особливо коли чай запарити у термосі".

Юлія з Ніжина розповідає, що літо для кожної господині це пора заготівлі на зиму, цей рік не виняток, бо як кажуть війна війною, а обід за розкладом. "Перш за все, я особисто, заморожую багато фруктів та овочів. Суницю заморожую так: 1/4 збиваю в пюре на блендері з додаванням цукру і решту ягід заливаю цієї збитою смакотою в контейнерах. Так ягода краще зберігає свої смакові властивості. Горохом зеленим, не тільки ласують коли він ще в стручках, а заморожують також. А при необхідності взимку з нього легко приготувати маринований. Також молода морква, це джерело вітаміну А. Як його зберегти? Натираємо на терку, можна і кубиками нарізати складаємо в пакети та в морозильну камеру. А якщо всі ці запаси змішати, от вам готова мексиканська суміш. Економія, а головне знаєте, що даєте своїм дітям. Крім того - зелень, спаржа, перець, як соломкою так і стаканчики для фарширування, навіть дині, я заготовляю на зиму та багато іншого. Швидко, економно, смачно та корисно"!

РЕЦЕПТИ КОНСЕРВАЦІЇ ВІД НІЖИНСЬКИХ ГОСПОДИНЬ

Консервований солодкий перець

- На 5 кг перцю (розкласти все це у 5 літрових банок)

- 200 грам укропу;

- 200 грам петрушки;

- 200 грам часнику;

- 30 шт. духмяного горошку;

- 7 шт. лаврового листа.

Готуємо маринад:

На 2 л води, 1 склянку укусу, півсклянки олії, пів літри цукру, 7 ст. ложок солі. Все це закип’ятити. В маринад вкинути порізаний дольками перець і кип’ятити 7-10 хв. Потім щільно скласти його в простерилізовані банки і закатати. Укутати і поставити охолоджуватись. Потім перемістити в прохолодне місце.

Зелений горошок

Спочатку готуємо маринад:

0.5 л води, перець горошком, сіль цукор та лавровий лист, все доводимо до кипіння та проварюємо хвилин 5, потім додаємо заморожений горошок, і чекаємо поки все закипить. Як тільки закипіло, знімаємо з вогню і чекаємо поки прохолоне. Перед використанням горошок процідити на сито. В маринаді горошок чудово зберігається в холодильнику. Маринований горошок пасує до салатів, а ще смачний маринований оселедець під горошком. А головне, що вітаміни таким чином зберігаються. Так само можна вчинити і з кукурудзою.

Зелений огірковий салат по-ніжинськи

Інгредієнти:​​

- Огірки – 2 кг;

- Цибуля ріпчаста – 2 кг;

- Оцет – 100 мл;

- Рослинна олія – 100 мл;

- Сіль – 2 ст. л.;

- Цукор – 3 ст. л.;

- Перець горошком – 10 шт.

Заздалегідь підготувати банки: вимити та простерилізувати. Помити огірки та нарізати їх зі шкіркою на півкола. Цибулю нарізати півкільцями. Все це перемішати, посолити, додати перець горошком, цукор, залишити на пів години – до появи соку. Після – салат перекласти в каструлю і довести до кипіння, помішуючи. Через 10 хвилин влити оцет і рослинну олію, дати закипіти ще раз. Розкласти ще гарячий салат в простерилізовані банки і закатати.

Смачного! І нехай буде зима під мирним небом!

Фото з мережі

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: