Завантаження ...
banner
banner

За цькування у школі хочуть ввести штрафи

Наприкінці минулого тижня в Міносвіти озвучили страшну цифру – 2017 року майже 110 тисяч осіб звернулися до психологів через цькування у школах

Цькування, булінг, школа, штрафи

Наприкінці минулого тижня в Міносвіти озвучили страшну цифру – 2017 року майже 110 тисяч осіб звернулися до психологів через цькування у школах.

Серед останніх гучних випадків булінгу (англ. "Bully" – задирати) – побиття компанією старшокласників учня восьмого класу на Житомирщині та жорстоке побиття дівчинки в Одесі, яке до того ж зняли на відео. Для вирішення проблеми у Верховній Раді хочуть ввести штрафи для самих хуліганів, їх батьків та вчителів.

Лариса Самсонова, голова Департаменту інклюзивної та позашкільної освіти МОН, зазначає: з 109 тисяч звернень до психологів минулого року найчастіше скаржилися діти (39%), вчителі (29%) і батьки (27%). У МВС додають: з булінгом  2017-го зіткнулися 67% дітей. 

За даними Держстату, минулого навчального року в школах нараховувалося трохи більше 3,9 млн дітей, а значить 2,6 млн пережили або були свідками знущань. З них 40% нікому про це не говорили і не зверталися за допомогою – трохи менше половини соромляться говорити про це, а 22% вважають явище нормою. За даними громадської організації STUDENA, 2018-го майже 64% вчителів зіткнулися з цькуванням дітей в своєму класі.

Над вирішенням проблеми працюють і в парламенті – група нардепів зареєструвала законопроект про протидію булінгу. Насамперед це поняття закріплюється в законодавстві як "моральне або фізичне насильство, агресія в будь-якій формі, або будь-які інші дії, вчинені з метою викликати страх, тривогу і підпорядкувати людину своїм інтересам".

Також планується ввести штрафи конкретно за цькування, яких зараз немає. До слова, батьків одеських підлітків, які побили ровесницю, оштрафували на 51 грн за статтею "невиконання обов'язків щодо виховання дітей".

За новими правилами, забіяк хочуть штрафувати на 850 грн. Якщо ж в булінгу брав участь неповнолітній, то цей штраф доведеться сплатити його батькам. При повторному порушенні закону штраф збільшиться до 3400 грн. Директори шкіл повинні будуть затверджувати плани протидії булінгу в школах і стежити за їх виконанням. Ці плани, а також дані учнів-забіяк планують публікувати на сайті школи. При цьому самих вчителів зобов'яжуть повідомляти про булінг, свідком якого вони стали. За замовчування їм загрожує штраф до 1700 грн.

Булінг – поширена проблема в усьому світі, і є різні моделі протидії шкільному цькуванню.

У США існує "Команда зв'язків" – система, куди відбирають школярів з лідерськими якостями і призначають їм по кілька підшефних учнів молодших класів. "Лідер" повинен хоча б раз за день підійти до кожного, дізнатися, чи все у нього в порядку, і дати зрозуміти, що готовий допомогти йому у вирішенні проблем зі знущаннями.

У Стокгольмі (Швеція) працює інша система – Метод Фарста. У кожній школі є група з декількох дорослих педагогів, які оперативно реагують на булінг. До неї відбирають досвідчених фахівців, які викликають з уроків по одному з хуліганів, з'ясовують причину їхньої поведінки і намагаються реінтегрувати їх в шкільне співтовариство.

У Казахстані схожа система називається "Рада батьків", і долю забіяк там вирішують не педагоги, а спецкомітет з відповідальних батьків.

segodnya.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: