Завантаження ...
banner
banner

Як може змінитися український правопис

Міністерство освіти і науки України пропонує для громадського обговорення проект нової редакції Українського правопису

Український правопис, зміни

Міністерство освіти і науки України пропонує для громадського обговорення проект нової редакції Українського правопису.

Зауваження та пропозиції можна надсилати до 15 вересня 2018 року на електронну адресу секретаря Української національної комісії з питань правопису Шевченко Лариси Леонідівни: e-mail:larisa_shevchenko@ukr.net

Що ж пропонують:

- можливість уживання "и" паралельно з "і" на початку деяких слів перед приголосними "н" і "р". Ідеться про слова "индик" та "икати" і похідні від них, а також про іменники "ирій" ("вирій") та "ірод". Окрім цього, передбачено, що на "и" починається вигук "ич", а також деякі слова, запозичені з тюркських та інших мов (ийбен, ир, ич-оба).

- дозволити використовувати в художніх текстах два варіанти закінчення в іменниках, що закінчуються на "-ть" після приголосного, а також словах дах, любов, осінь, сіль, Русь, Білорусь. Якщо проект буде схвалено, вони зможуть мати закінчення "-и" (гідности, незалежности, радости, смерти, чести, хоробрости, Руси).

- проект допускає два варіанти написання загальноприйнятих в українській мові слів грецького походження, у яких є буква "ф": анафема і анатема, дифірамб і дитирамб, ефір і етер, кафедра і катедра, логарифм і логаритм, міф, міфологія і міт, мітологія, Афіни, Атени тощо.

- пропонують передавати звукосполучення [je], [ji], [ju], [ja] літерами "є", "ї", "ю", "я" у всіх випадках. У зв'язку з цим зміниться написання і вимова деяких слів. Зокрема, проект зміниться на проєкт, проекція – на проєкція, фойє – на фоє, Гойя – на Гоя, Савойя – на Савоя, Сойєр – на Соєр, Хайям – на Хаям.

- паралельне вживання літер "ґ" і "г" для передання іншомовного звуку [g] у прізвищах та іменах (Васко да Ґама, Верґілій, Габсбурґ, Ґарсія, Геґель, Ґеорґ, Ґете, Ґреґуар, Ґонґадзе, Ґуллівер).

- буквосполучення au у запозичених з давньогрецької мови словах запропоновано також передавати двома способами: аудієнція і авдієнція, аудиторія і авдиторія, лауреат і лавреат, пауза і павза, фауна і фавна.

-  пропонують писати "пів" з іменниками окремо, якщо мається на увазі половина: пів аркуша, пів години, пів міста, пів Європи, пів Києва. Якщо ж "пів" з іменником становить єдине поняття і не виражає значення половини, то слово пишеться разом (півзахист, півострів, півкуля). "Напів" пропонують, як і раніше, писати з іменниками разом.

- пропонують змінити правила написання слів, які починаються на максі-, міді-, міні-, контр-, віце-, екс-, лейб-, обер-, штабс-, унтер-, поп-, прес-, топ-. Зараз їх пишуть через дефіс. У проекті передбачено написання: максіодяг, мінікомп'ютер, віцепрем'єр, ексміністр, лейбмедик, штабскапітан, унтерофіцер, попарт, пресконференція, топменеджер, топмодель. Водночас слово "контр-адмірал" пропонують, як і раніше, писати через дефіс.

- передбачено написання слів "золото-валютний" та "леп-топ" через дефіс, а не разом, як зараз.

- УЕФА замість УЄФА і ставити дефіс, а не косу риску між двома ініціальними абревіатурами, написаними великими літерами (ВІЛ-СНІД, а не ВІЛ/СНІД).

- окрім цього, якщо проект буде схвалено, у слові "священик" з'явиться подвоєння приголосних.

- проект пропонує писати з малої літери і без лапок назви продуктових товарів, сортів вин, мінеральних вод та інших напоїв, які стали загальновживаними (любительська ковбаса, кока-кола). Передбачено, що назви технічних виробів варто писати з малої літери і брати у лапки ("запорожець", "фольксваген", "боїнг", "панасонік"). Якщо ж вони збігаються з власними назвами, пропонують, як і раніше, писати з великої літери. До таких, зокрема, належать назви автомобілів "Тесла" (виробляє їх компанія, названа на честь фізика Ніколи Тесли) і "Таврія" (Таврія – стара назва прилеглих з півночі до Криму земель). Виняток: "жигулі" (слово походить від назви гір у складі Приволзької височини) і "мерседес" (марку названо на честь Адріани Єллінек на прізвисько Мерседес, дочки австрійського підприємця Еміля Єллінека). Їх пропонують писати з малої літери.

P.S: Якщо всі ці зміни таки приймуть, то тим, хто складатиме ЗНО буде "весело".

Час Чернігівський
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: