Завантаження ...
banner
banner

Михайлове чудо: традиції та прикмети

19 вересня християни відзначають велике свято, присвячене Чуду архангела Михаїла. У народі день отримав назву Михайлове чудо, Перша братчина, Михайлів день. Через строгі заборони та суворі покарання за їх порушення свято віруючі

християни, архангел Михаїл, храм

19 вересня християни відзначають велике свято, присвячене Чуду архангела Михаїла. У народі день отримав назву Михайлове чудо, Перша братчина, Михайлів день. Через строгі заборони та суворі покарання за їх порушення свято віруючі називають страшним.

Як свідчать церковні перекази, у IV столітті в цей день в місті Хонах (Колосах) у Фрігії після молитов паламаря Архипа Херотопського з'явився архістратиг Михаїл та запобіг спробі язичників затопити храм. Він ударив жезлом по горі та відкрив у ній широку розколину, куди кинулися води потоку і храм залишився недоторканним.

У християнстві архістратиг Михаїл є головним і одним із найшанованіших янголів, главою святого воїнства янголів та архангелів. Він охороняє ворота раю, а також супроводжує душі загиблих воїнів на Небо.

Наші пращури 19 вересня закінчували всі роботи і уполі, і по господарству. Цьому також сприяли перші заморозки. У свято не можна було трудитися. Вірили, що клопоти не тільки не принесуть бажаного результату, так ще і викликають гнів архангела.

Заборонялося сваритися в цей день, проте миритися і забувати сварки. Тому день називали братанням або братчиною. Існувала навіть така традиція - напередодні свята створити незначну конфліктну ситуацію, щоб саме на Михайлове чудо її вирішити і потиснути руки.

Крім того, в церквах перед іконою з ликом янгола потрібно було просити прощення за гріхи. Також архангелу моляться про зцілення та захист від недругів і ворогів.
 
В народі за традицією на Михайлів день збиралися за спільним столом і готували ситні трапези. Також було прийнято пригощати малозабезпечених, давати милостиню.

На Михайлове чудо не можна мити голову, в іншому разі можна було "змити розум".

Також заборонялося сваритися та лихословити - вірили, що погані думки здатні матеріалізуватися, причому проти самого порушника.
 
Головні прикмети на Михайлове чудо:

Якщо на Михайлове чудо вранці на деревах буде іній, то зиму чекали сніжну;
Тепла погода 19 вересня віщувало довгу осінь;
По тому, як падають з листя осики у Михайлів день, вгадували погоду взимку: якщо "обличчям" вниз, то вона буде теплою, а якщо вгору - люта і морозна
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: