Завантаження ...
banner
banner

Особливості покупки приватного будинку в передмісті Тернополя

Сьогодні все більше громадян України мріють виїхати за межі задушливого мегаполісу та оселитися в передмісті. Тому вони замислюються про покупку власного будинку. Але щоб результат порадував покупця він повинен дотримуватися встановлених рамок закону і рад досвідчених юристів.

Сьогодні все більше громадян України мріють виїхати за межі задушливого мегаполісу та оселитися в передмісті. Тому вони замислюються про покупку власного будинку. Але щоб результат порадував покупця він повинен дотримуватися встановлених рамок закону і рад досвідчених юристів. Останні радять приділити увагу перевірці документів та технічного стану житла. І якщо стан житлових приміщень можливо вивчити самостійно то документальну перевірку краще довірити фахівцям.

Пошук нерухомості

Сьогодні існують різні варіанти пошуку приватного будинку. Можна звернутися в ріелторські агентства, вивчити місцеві газети, оголошення, розклеєні на зупинках і вдатися до допомоги рідних і знайомих. Але перший варіант має на увазі оплату послуг фахівця, а інші, з огляду на розвиток інформаційних технологій, втратили свою актуальність. Тому все частіше люди для пошуку інформації використовують інтернет.

Сьогодні купити або продати будинок під Тернополем можна на DOM.RIA. Це популярний український сайт, де доступна програма перевіреного житла. У перевірених оголошеннях ви знайдете тільки актуальну інформацію та панорамні знімки, зроблені інспектором. Це дозволило DOM.RIA стати №1 серед українських сайтів, що конкурують у сфері нерухомості.

Складання попереднього договору

У процесі оформлення попереднього договору сторони угоди повинні обговорити та прописати нюанси подальшої співпраці:

  • підсумкову вартість після узгодження між покупцем і продавцем;
  • розмір і спосіб повернення завдатку якщо він передбачений;
  • відповідальність сторін у разі припинення співпраці;
  • точний час підписання основного документа;
  • терміни звільнення нерухомості продавцем в разі успішної угоди.

Попередній договір буде офіційним підтвердженням того, що продавець чи покупець не змінять свої наміри.

Перевірка документів

Залежно від ситуації список документації необхідної для продажу будинку із земельною ділянкою в передмісті Тернополя може доповнюватися і змінюватися. Все залежить яким способом і коли виникли майнові права на об'єкт нерухомості.

Стандартний перелік паперів складається з:

  • Правовстановлюючих документів на будинок. Це може бути виписка з реєстру речових прав, стандартний договір, дарча, договір міни, акт про приватизацію або інший документ.
  • Документа, що посвідчує особу продавця. На додаток потрібен код платника податків.
  • Письмового дозволу опікунської ради якщо в будинку прописані особи, які не досягли повнолітнього віку. Це ж стосується громадян, що повністю або частково втратили дієздатність.
  • Акту експертної оцінки вартості нерухомого майна та земельної ділянки.
  • Технічного паспорта на житлове будівництво та всі будівлі, що знаходяться на ділянці.
  • Письмової згоди співвласників. Трапляються ситуації, коли будинком володіє кілька людей.
  • Довідки про всіх прописаних в будинку. Замість неї може бути надана будинкова книга.
  • Юридично оформленої довіреності якщо інтереси власника нерухомості являє посередник.

Покупцеві буде потрібно мінімальний пакет документів, який складається з цивільного паспорта та ідентифікаційного коду. У разі купівлі нерухомості сімейною парою додатково буде потрібно свідоцтво про одруження і письмова згода одного з подружжя. При цьому перевірку документів краще довірити юристу.

Оподаткування

Купуючи нерухомість в передмісті Тернополя, потрібно діяти в рамках українського законодавства. Це має на увазі оплату державних зборів і податків. При цьому оподаткування поширюється як на власника нерухомого майна, так і покупця. Продавцю будинку і земельної ділянки доведеться сплатити податки та збори за два об'єкти: землю і житлове будівництво.

Продаючи будинок потрібно враховувати наступні додаткові статті витрат:

  • Державне мито в розмірі 1%. Розрахунок ведеться на підставі оцінювальної вартості житлового будівництва, зазначеної в акті або основному договорі.
  • Обов'язковий пенсійний збір в розмірі 1%. Податок розраховується від ціни приватної нерухомості, взятої в експертному висновку.
  • Податки на доходи фізичних осіб в розмірі 5% від продажу нерухомості. Мито не сплачується якщо домоволодіння знаходяться у власності продавця понад 3 роки. Винятком є повторний продаж нерухомості в поточному році.
  • Обов'язковий військовий збір в розмірі 1,5%. Стягується з власника нерухомого майна.

Крім оподаткування належить оплата послуг нотаріуса. Дана стаття витрат може бути поділена порівну між покупцем і продавцем. Нотаріальні послуги, зумовлені підготовкою документації та оформленням основного договору продажу приватного будинку з ділянкою землі, можуть обійтися від 3 000 до 5 000 гривень. Точну вартість можна дізнатися, звернувшись в конкретну нотаріальну контору Тернополя.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: