Завантаження ...
banner
banner

ВР дозволила українцям ловити чиновників на хабарах

Верховна Рада прийняла закон, який вводить у кримінально-процесуальне законодавство інститут громадського обвинувачення у сфері службових злочинів з ознаками корупційних діянь.

Хабар, Ніжин, новини ніжина

Верховна Рада прийняла закон, який вводить у кримінально-процесуальне законодавство інститут громадського обвинувачення у сфері службових злочинів з ознаками корупційних діянь.

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами» (№1165) на засіданні парламенту в п'ятницю підтримав у другому читанні і в цілому 231 народний депутат, передає «Інтерфакс-Україна».
 
Закон вносить зміни до Кримінального процесуального кодексу, Кримінального кодексу і Кодексу про адміністративні правопорушення.
 
«Впровадження в кримінально-процесуальне законодавство інституту громадського обвинувача та запровадження інституту кримінального провадження у формі громадського обвинувачення в сфері службових злочинів з ознаками корупційних діянь. Тобто, йдеться про дві статті Кримінального кодексу, за якими можуть бути притягнуті до відповідальності тільки посадові особи, які перебувають на державній службі», – пояснив автор законопроекту Андрій Кожем'якін під час представлення ініціативи з трибуни парламенту в п'ятницю, 22 травня.
 
Він уточнив, що йдеться про статті 368 і 370 Кримінального кодексу.
 
Він пояснив, що громадським обвинувачем може бути фізична і юридична особа – будь-який громадянин України, який безпосередньо є потерпілим від кримінального правопорушення або яким стало відомо про вчинення службового злочину з ознаками корупційних діянь відносно інших осіб, передбачених ст. 368 («Прийняття пропозиції або одержання неправомірної вигоди посадовою особою»), а також ст. 370.
 
«Громадський обвинувач користується такими ж правами, як і слідчий і прокурор, і стає повноправним учасником розслідувань кримінального провадження», – зазначив Кожем'якін.

zaxid.net
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: