Завантаження ...
banner
banner

УЗД нирок: чого чекати від процедури

Ультразвукове дослідження ― це неінвазивний метод діагностики, в якому використовуються високочастотні хвилі для отримання зображень певних органів

Ультразвукове дослідження ― це неінвазивний метод діагностики, в якому використовуються високочастотні хвилі для отримання зображень певних органів. В медичному центрі Urosvit ультразвукова діагностика нирок у Львові проводиться за допомогою найновішої техніки та найдосвідченішим спеціалістами.

Зображення, отримані після УЗД можуть допомогти вашому лікарю оцінити розташування, розмір і форму нирок, а також рівень кровопостачання до цих органів.

Принцип роботи УЗД апарату

УЗД апарат працює із використанням високочастотних звукових хвиль, що передаються датчиком, який перебуває у постійному контакті зі шкірою пацієнта. Звукові хвилі проходять крізь тіло, відбиваючись від органів назад до пристрою. Для того, щоб прилад плавно рухався по обстежуваній області, на тіло люди наносять спеціальний прозорий гель. Він зменшує тертя та сприяє проходженню звукових частот крізь органи та інші тканини в людському організмі.

Відбиті хвилі реєструються та передаються на екран комп'ютера у вигляді зображення. Ультразвук безпечний, і немає відомих шкідливих побічних ефектів. На відміну від рентгену чи комп'ютерної томографії, під час УЗД не використовується шкідливе випромінювання.

Навіщо робити УЗД нирок?

Лікар може призначити УЗД, якщо він вважає, що у пацієнта проблеми з нирками, і для точного діагнозу потрібна додаткова інформація. Найбільш часті причини, які вимагають УЗД-обстеження:

  • абсцес;

  • закупорка канальців;

  • накопичення піску;

  • кіста;

  • інфекція;

  • нирковий камінь;

  • пухлина.

Якщо лікар призначає УЗД нирок, він має детально проінструктувати пацієнта як готуватися до процедури та чого очікувати. Як правило, сюди входить:

  • споживання певної кількості рідини за годину до процедури і утримання від походів в туалет;

  • усунення одягу та прикрас із області дослідження;

  • розташування на кушетці обличчям вниз;

  • нанесення провідного гелю на обстежувану ділянку;

  • проведення датчиком по досліджуваній зоні.

Пацієнту може бути трохи незручно лежати на кушетці, а гель і датчик можуть бути холодними, однак процедура неінвазивна і безболісна. Час проведення обстеження залежить від типу апаратури, досвіду спеціаліста, кількості жирової тканини в тілі пацієнта, а також складності хвороби.

Отримання результатів

Варто підкреслити, що УЗД проводить лікар, який спеціально навчений читати та інтерпретувати рентгенівські та ультразвукові зображення. Від кваліфікації лікаря залежить отриманий результат, адже навіть найновішої апаратури буде недостатньо, якщо результати будуть неправильно прочитані.

Отже, після того, як зображення буде правильно інтерпретовано і будуть виявлені відхилення від норми, результати УЗД передадуть сімейному лікареві. В такому випадку спеціаліст може призначити подальші обстеження. Якщо аномалій та дисфункції органів не буде виявлено під час сканування, результати можуть бути надані безпосередньо пацієнту чи родині.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: