Завантаження ...
banner
banner

Нідерланди збираються подати позов до міжнародного трибуналу у справі збитого Боїнга

Нідерланди обговорюють з партнерами варіант започаткування міжнародного трибуналу за підтримки ООН для притягнення до відповідальності винуватців катастрофи Боїнга МН-17.

Збитий боїнг, АТО маріуполь, боїнг нідерланди

Нідерланди обговорюють з партнерами варіант започаткування міжнародного трибуналу за підтримки ООН для притягнення до відповідальності винуватців катастрофи Боїнга МН-17. Про це повідомляє Reuters з посиланням на власні джерела у Нідерландах, ознайомлені з деталями справи. 

"Трибунал ООН це найкраща опція. Ми сподіваємося, що це дасть найбільші шанси на співпрацю з боку всіх країн, яких це стосується", - цитує агентство власне джерело серед високопосадовців.
 
Видання відзначає, що два джерела у Нідерландах, які забажали залишитись неназваними, підтвердили, що складність юридичної та політичної сторони справи привели до того, що увага сфокусувалася на започаткуванні міжнародного суду за підтримки Ради Безпеки ООН щойно буде завершене міжнародне розслідування та названі винуватці.
 
За даними джерел Reuters, поки також розглядаються й інші варіанти, однак саме міжнародний, а не національний суд, оцінюється як потенційно найбільш результативний. Видання відзначає, що започаткування міжнародного процесу вимагатиме рішення Ради Безпеки ООН, і відповідно Росія буде вимушена дати згоду або застосувати вето. При цьому у разі застосування вето саме Росія буде розглядатися як основна перепона у притягненні до відповідальності винуватців катастрофи.
 
Крім того, одне із дипломатичних джерел Reuters повідомило, що у разі відмови Росії підтримати започаткування трибуналу, Нідерланди можуть наполягати на посиленні санкцій. При цьому головування Нідерландів у ЄС у першій половині 2016 року дасть більше важелів для впливу.
 
Джерела видання також повідомили, що голландська сторона хотіла б, щоб суд проходив у Нідерландах, хоча деталі того, яке законодавство застосовуватиметься у процесі і яким чином підсудні будуть затримані та постануть перед судом ще мають опрацьовуватися.

ukrinform.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: