Завантаження ...
banner
banner

Стало відомо, якою буде українська вакцина від коронавірусу

Стало відомо, якою буде українська вакцина від коронавірусу фото

У Львові Інститут біології клітини НАН України розробляє білкову вакцину проти COVID-19 на гуманізованих дріжджах, яка буде значно дешевша за імпортну

Про це в інтерв'ю "Укрінформу" повідомив директор Інституту біології клітини НАН України, академік Андрій Сибірний, інформує Depo.ua.

"Ми синтезуємо білки для вакцини у клітинах дріджів. Це наше ноу-хау. Білок – це полімер з амінокислот, а до бокових його груп ще можуть бути прикріплені залишки різних цукрів. Дріжджі – це теж еукаріоти, вони приєднують ці вуглеводні залишки, але інакше, ніж людина. Бо дріжджі – це гриби і вони по-грибному діють. І це погано, бо треба щоб дріжджі були гуманізовані, модифікували білки за людським типом", – сказав Сибірний.

За його словами, гуманізовані дріжджі цікаві тим, що вони швидко ростуть у простому середовищі. Тому вакцина на основі них буде значно дешевшою

Сибірний зазначив, що Інституту біології клітини НАН України вже має досвід роботи з таким середовищем, зокрема, на основі таких дріжджів розробляли продуценти вітамінів та антибіотиків.

"Україна поки не виробляє сама гуманізованих дріжджів. Але львівські науковці мають два їх різновиди: одні закупили в Америці, інші подарували колеги з Південної Кореї. А завдяки новому біореактору, який вчені придбали за кошти державного гранту (в 2020 році уряд виділив 10 млн грн) продовжують культивувати дріжджові продуценти", – зазначив науковець.

Читати також: 
У ВООЗ прогнозують появу більш смертоносного вірусу

"Маємо цілу серію тих дріжджів, які несуть у собі різні гени коронавірусу та їх фрагменти. Ми почали зараз аналізувати, чи є ці білки, бо ген є ген, а потрібен білок, що використовувався би як вакцина. І маємо більше десяти підтверджень на дріжджах з Америки, а корейські ще в процесі конструкції", – додав Сибірний.

Він наголошує, що білкові вакцини мають один мінус – вони не дуже імуногенні, тобто неохоче викликають синтез у людських антитіл та утворення Т-лімфоцитів. Набагато краще діють білки, якщо утворюються вірусоподібні частинки. Тому команда українських науковців працює над білковим мультиполімером, завдяки якому вірусні частинки значно швидше викликають вироблення антитіл, а імунна відповідь буде набагато ефективнішою для людини.

"Вже восени львівські науковці планують провести доклінічні випробування, і якщо їх сподівання підтвердяться, можна буде наступного року запускати в Україні дослідне виробництво національної вакцини від COVID-19", – підсумував Сибірний.

7 травня Інститут біології клітини Національної академії наук України повідомив, що займається розробкою першої української вакцини від COVID-19.

24 травня міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що розпочав переговори з партнерами з Євросоюзу і США про можливість запуску власного виробництва вакцин в Україні.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: