Завантаження ...
banner
banner

Ірак готовий забрати своїх громадян, які застрягли на кордоні у Білорусі

Ірак готовий забрати своїх громадян, які застрягли  на кордоні у Білорусі фото

Мігранти на білорусько-польському кордоні опинилися у скрутному становищі. Влада Іраку повідомила, що готує спеціальні рейси, які зможуть вивезти громадян країни з Білорусі. Перші з них заплановані на найближчий тиждень.

 
Цими рейсами додому зможуть повернутися іракці, які застрягли на кордоні Білорусі та Польщі, намагаючись потрапити в Євросоюз. У національному інформаційному агентстві повідомили, що перший такий літак відправиться за біженцями вже у четвер, 18 листопада. Скільки серед мігрантів є охочих повернутися додому – наразі невідомо.

Що цьому передувало

  • Напередодні у Міністерстві закордонних справ Іраку вирішили закрити почесні консульства Білорусі. Мовиться про дипломатичні установи, розташовані у Багдаді і Ербілі.
  • Також влада Іраку призупинила пряме авіасполучення з Білоруссю. Крім цього, у МЗС країни тимчасово відкликали ліцензію на роботу в консула Білорусі в Багдаді.

Що відбувається на білорусько-польському кордоні: основне

8 листопада величезна колона мігрантів вирушила до кордону Білорусі з Польщею, аби прорватися на територію Євросоюзу. Відтоді ситуація там залишається напруженою. Біженці розбили стихійний табір на білоруському боці кордону й регулярно здійснюють штурми. Допомагають їм у цьому білоруські силовики.

Більшість із мігрантів – іракські курди. Один із них пояснив журналістам, що вже втретє за місяць намагається перетнути кордон з ЄС. На батьківщині чоловік здобув економічну освіту, але роботи не знайшов. "Краще померти тут, ніж повернутися у Курдистан ", – наголосив він.

 Джерело : https://24tv.ua/

У МВС пояснили, як діятимуть, якщо мігранти з Білорусі таки прорвуться в Україну.

У Міністерстві внутрішніх справ готові до такого розвитку подій. Речник відомства повідомив, що з 2020 року між Україною та Білоруссю діє угода про реадмісію.

"Це означає, що нелегальні мігранти, які потрапили на їхню чи нашу територію з їхнього чи нашого боку можуть і повинні бути видворені назад. І та сторона, з якої вони прийшли, зобов'язана буде їх прийняти,
– пояснив Артем Шевченко.

"Перед запланованим у Мінську і Москві початком міграційної кризи. Білорусь вийшла з такої ж угоди з ЄС шляхом голосування окремого закону в своєму парламенті", – продовжив він.

Речник МВС зазначив, що поки принаймні зберігається юридична основа для недопущення на українському кордоні з Білоруссю такої ж ситуації як у Польщі, "але готуватися треба".

Читати по темі: В Чернігівській області може бути запроваджений надзвичайний стан!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: