Завантаження ...
banner
banner

Зміняться платіжки за транспортування газу. Хто буде платити менше?

Зміняться платіжки за транспортування газу. Хто буде платити менше? фото

Тарифи за транспортування газу в Україні буде перераховано з 1 січня 2022 року. Суми в платіжках будуть залежати від об'єму споживання газу й тарифів, встановлених для облгазів.

Тарифи за транспортування газу в Україні буде перераховано з 1 січня 2022 року. Суми в платіжках будуть залежати від об'єму споживання газу й тарифів, встановлених для облгазів.

Якщо регулятор не узгодить розподільчим компаніям значне підвищення тарифу, деякі споживачі можуть платити за доставку газу менше, ніж було до цього. 

Нова формула абонплати від облгазу з 1 січня виглядатиме наступним чином: кількість газу, який використали з жовтня 2020-го по жовтень 2021-го, поділити на 12 та помножити на тариф.

Саме цей тариф може різко зрости. Його має затвердити Нацкомісія в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Виданню там підтвердили можливий перегляд цін, проте заспокоїли, що вчетверо вони не зростуть. У НКРЕКП кажуть, що облгази свої побажання надали, проте їхні розрахунки перевірятимуться.

Споживачі, які з жовтня 2020 по жовтень 2021-го витратили газу менше, ніж роком раніше, зможуть платити за доставку менше. За однієї умови: якщо тариф не збільшиться, що малоймовірно, пише ЗМІ. Річ у тому, що для доставки потрібен технічний газ, ціна якого теж зростає. Також є витрати на зарплати, ремонт та амортизацію.

Ціна за транспортування газу для населення: деталі

Відповідно до постанови НКРЕКП, з початку 2021 річна замовлена потужність споживача визначається виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об'єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року, але не може бути меншою, зокрема, за 126 куб. м – для побутового споживача, який використовує природний газ для підігріву води та приготування їжі.

Мінімальну вартість транспортування газу підняли й для тих, хто має газовий котел для опалення будинку.

Мінімальна місячна оплата для таких споживачів становить близько 45 грн, навіть, якщо споживач не використовує газ для опалення, а лише для приготування їжі.

https://www.unian.ua

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: